Sursa foto: www.pexels.com
Poate că inteligența cognitivă nu mai este unica garanție a succesului în viață, dar cu siguranță joacă un rol important. Creierul copiilor este într-un plin proces de creștere accelerată în primii ani de viață, creștere care continuă și după aceea, dar într-un ritm ceva mai lent, prin urmare stimularea cognitivă în copilărie este esențială. În continuare, câteva activități interesante împreună cu juniorul tău.
1. Jocurile de societate
Jocurile de societate au o mulțime de avantaje atunci când vine vorba despre dezvoltarea celui mic. Ele țin mintea ocupată, îi antrenează pe jucători, stimulează atenția și memoria și îi invață pe copii despre importanța respectării regulilor.
Jocurile de societate sunt rareori doar amuzante. Majoritatea îi educă pe cei mici în legătură cu anticiparea mutărilor adversarilor sau cu construirea unei strategii. Copilul învață să observe ce strategie aplică adversarii sau să construiască alianțe și colaborări cu aceștia, să urmărească jetoanele care au ieșit deja din joc, să își adapteze strategia în funcție de surprizele apărute și să nu intre în panică atunci când lucrurile nu merg așa cum fuseseră plănuite.
2. Puzzle-uri și jocuri de memorie
Puzzle-urile și jocurile de memorie nu sunt noutăți: ele sunt opțiuni clasice pentru copii și, din fericire, se bucură și de mult succes în rândul lor.
Jocurile de memorie sunt un antrenament foarte concret pentru stimularea cognitivă a creierului și pentru antrenarea atenției și capacității de concentrare. În funcție de modul în care sunt concepute, ele pot fi mai antrenante și mai amuzante decât simpla întoarcere a unor cartonașe. Mai mult decât atât, factorul timp stimulează adeseori competitivitatea.
Puzzle-urile sunt excelente pentru stimularea răbdării. Ele reprezintă un proiect care, odată început, trebuie dus la bun sfârșit – ceea ce înseamnă că e important să alegi puzzle-uri de complexitate adecvată vârstei și experienței copilului.
Pentru incepătorii foarte mici există o gama variata de puzzle-uri din lemn pentru copii, care să îi antreneze și să îi facă să îndrăgească activitatea aceasta, dându-le senzația de entuziasm și de bucurie a proiectului definitivat. Complexitatea puzzle-urilor poate crește treptat, iar atenția și dedicarea copilului sunt încurajate de participarea unui părinte.
O altă calitate indiscutabilă a puzzle-urilor are legătură cu faptul că antrenează spiritul de observație și vederea în spațiu a copiilor. Pentru un junior cu mintea organizată și cu o înclinație naturală pentru științe exacte, puzzle-urile sunt un antrenament suplimentar util; pentru ceilalți, o bună stimulare pentru o zonă cognitivă mai puțin dezvoltată.
3. Folosește instrumentele multimedia în avantajul tău
Este foarte posibil să fi citit mult despre impactul negativ pe care îl au ecranele asupra dezvoltării copilului, dar realitatea este că ele pot fi folosite și în mod constructiv și că, ne place sau nu, ele fac parte din viața fiecăruia dintre noi. Interzicerea ecranelor nu este în avantajul copilului.
Ce poți face este să îți însoțești copilul în explorarea lumii digitale. Este o ocazie excelentă de a alege aplicații și materiale educative, dar și de a-i vorbi despre pericolele pe care internetul le poate ascunde și despre cum se poate proteja împotriva lor.
Aplicațiile potrivite pentru copii sunt cele care încurajează creativitatea (desenatul, crearea unor povești), abilitatea de rezolvare a problemelor, abilitățile de comunicare și inteligența socială. O altă categorie de materiale foarte căutată și apreciată e cea care se concentrează asupra intereselor copilului: construirea unei ferme, urmărirea unor dinozauri, călătoria prin sistemul solar – imaginația creatorilor de jocuri nu are limite.
Dezvoltarea cognitivă a copilului pune bazele abilităților sale mentale de care va dispune pentru tot restul vieții. De aceea este extrem de important să profiți de perioada inițială de creștere accelerată și de acumulare, în care se formează, de altfel, majoritatea conexiunilor neuronale, și să îl stimulezi pe cel mic prin activități atent alese.