Sangerarile vaginale reprezinta un real pericol la adresa sanatatii mamei, dar si la adresa bebeluslui. In orice moment, tanara gravida se poate astepta ca cel mic sa nu mai fie, sa se piarda prin aparitia unui avort spontan, lucru ce nu poate fi preintampinat sau ajutat sa nu se mai intample in nici un mod.
Si la adresa sanatatii mamei, un astfel de lucru poate reprezenta uneori o adevarata drama. Aceasta, nefiind constienta de riscurile la care este expusa, poate astepta ca sangerarea sa treaca si in acest mod sa evite vizita la medic. De cele mai multe ori, sangerarile in primele trei luni de sarcina sunt legate de aparitia unei sarcini extrauterine, sarcina pe care gravida nu o constientizeaza, menstruatia avand loc normal, in fiecare luna, deci aparitia unor semen prevestitoare ale sarcinii nu prea exista in cazul unei asemenea sarcini. O sarcina extrauterina reprezinta o amenintare la adresa sanatatii mamei, dar si la adresa vietii acesteia. Fiind fixat pe peretii trompelor uterine sin u pe uter, embrionul se va dezvolta asemenea unei sarcini normale, producand fisuri grave la nivelul peretilor trompelor uterine, putand duce pana la cazuri destul de periculoase pentru mama, pana la pierderea cunostintei.
De aceea, imediat dupa constatarea aparitiei unei astfel de sangerari este recomandat a face o vizita medicului ginecolog care va examina in profunzime cauzele aparitiei sangerarii.
Gravida va fi expusa unui control la nivelul trompelor uterine, dar si la nivelul uterului pentru a se vedea eventualele infectii sau fibroame existente in aceste locuri, dar si pentru depistarea unei sarcini extrauterine. De asemenea, ii va fi examinat cervixul cu ajutorul unui speculum.
Pentru a avea o viziune mai clara asupra acestor fenomene, multi medici vor recurge la examinarea ecografica a zonei genitale a gravidei, pentru a vedea mai clar atat imaginea acestor zone si eventual complicatiile aparute aici, dar si anumite detalii legate de bebelus. Ii va fi examinata activitatea cardiaca a acestuia, fluxul din cordonul ombilical, facandu-i-se anumite masuratori adecvate in aceasta perioada. Cu toate ca ultrasunetele ne pot da o imagine destul de complexa asupra acestor lucruri, exista si situatii in care prezentarea la medic imediat dupa primele doua saptamani de la intarzierea menstruatiei, nun e dezvaluie detalii legate despre copil, intrucat sarcina este intr-o faza mult prea incipienta pentru a fi descoperita. De aceea, se recomanda un timp de minim 4-5 saptamani de la intarzierea menstruatiei.
Cu toate ca medicul poate fi de cele mai multe ori o situatie salvatoare, acestia, dupa examinare, pot constata ca se poate produce un avort spontan, neputand preintampina un astfel de lucru, fiind un eveniment absolut natural. Dar, stabilirea unui tratament si urmarea sfaturilor acestuia poate ajuta ca un asemenea lucru sa nu se mai intample.
Articol realizat de Tatiana Tuţă