Vederea este unul dintre cele mai importante simţuri, esenţială pentru dezvoltarea şi socializarea copiilor. Tulburările de vedere pot avea un impact major asupra performanţei scolare şi a stimei de sine la copii, motiv pentru care este important să le detectezi cât mai repede.
1. Miopia
Miopia este o afecțiune oftalmologică frecventă la copii, care se referă la reducerea acuității vizuale când vine vorba de obiectele aflate în depărtare.
Cauzele miopiei la copii sunt asociate adesea cu factori genetici și cu schimbările legate de vârstă și de procesul normal de creștere și pot fi reprezentate de creșterea globilor oculari sau îngustarea razei focale. De asemenea, miopia poate fi influențată și de modul în care copiii folosesc dispozitivele electronice precum tabletele și telefoanele.
Simptomele miopiei la copii pot include dificultăți în citirea scrisului la tablă, migrene, oboseală cauzată de efortul vizual, amețeli. Conform Boston Children’s Hospital, miopia este mai frecvent identificată la vârsta școlară.
Tratamentele pentru corectarea miopiei la copii includ purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact sau tratamentul chirurgical, în funcție de vârstă. Lentilele de contact pot furniza un nivel ridicat de confort pentru copiii care au tendința să fie foarte activi. De asemenea, tehnicile chirurgicale moderne oferă tratamente non-invazive pentru corectarea miopiei la copii și au rezultate eficiente pe termen lung.
2.Hipermetropia
Hipermetropia este o afecțiune oftalmologică frecventă, care se referă la reducerea acuității vizuale când vine vorba despre obiecte aflate la distanță mică . Copiii hipermetropi pot avea dificultăți de citire, nu reușesc să înșiruiască mărgele pe o sfoară etc.
Cauzele hipermetropiei la copii sunt reprezentate, preponderent, de factorul genetic. În cazuri rare, ea poate fi determinată de tumori ale structurilor ochiului
Tratamentul pentru hipermetropie la copii constă în general în purtarea de lentile corective. Uneori, interventia chirurgicala este recomandata pentru tratarea hipermetropiei severe la copii.
3. Ambliopia
Ambliopia este o tulburare de vedere la copii în cazul căreia unul dintre ochi are o acuitate vizuală scăzută. Aceasta se datorează faptului că creierul nu poate procesa la fel de prompt informațiile vizuale primite de la ambii ochi.
În cazul ambiopiei, vederea este neclară sau asimetrică. Unul dintre ochi preia și activitatea celuilalt, în acest caz. Din punct de vedere al simptomelor, copilul manifestă scăderea acuității vizuale, dificultăți la citit, vedere dublă. Adesea, pentru că nu are un element de referință (nu știe cum ar trebui să vadă în mod normal), simptomele pot fi dificil de identificat în absența unui consult oftalmologic
Există tratamente disponibile pentru ambliopie, incluzând purtarea ochelarilor, dar purtarea unui ocluzor pe ochiul sănătos pentru a stimula activitatea celuilalt ochi este cea mai comună formă de tratament utilizată. Asociația Optometriștilor Americani susține necesitatea controalelor periodice la copii, pentru identificarea precoce a problemelor de vedere.
4.Astigmatismul
Astigmatismul reprezintă o anomalie a sistemului optic al ochiului, cdeterminată de un defect de curbură a corneei. Rezultatul acesteia constă în modificarea abilității ochiului de a focaliza imaginea clar pe retina. Din acest motiv, persoanele cu astigmatism vor prezenta o vedere neclară și o imagine distorsionată.
Simptomele astigmatismului la copii includ oboseală oculară, durere în jurul ochilor și vedere încețoșată sau neclară. De obicei, simptomele devin mai severe pe măsură ce copilul crește și se pot agrava din cauza unei expuneri prelungite la lumina stradală sau la utilizarea ecrane de calculator.
Astigmatismul se corectează, în general, cu ușurință, opțiunile de tratament diferind în funcție de vârsta pacientului și de severitatea anomaliei.
5. Strabismul
Strabismul este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii. În cazul strabismului, globii oculari nu sunt perfect aliniați și nu funcționează concomitent, unul dintre ei fiind rotit către în afară sau către interior, către sus sau jos. Uneori, devierea globului ocular îmbină cel puțin dintre aceste patru opțiuni.
Conform Academiei Americane de Oftalmologie, la copiii cu vârsta mai mică de 6 luni, strabismul este frecvent întâlnit și nu este considerat patologic, cel puțin până la un punct. Se consideră că musculatura ochiului nu este suficient de activă sau de antrenată, fapt care determină ușoara deviere.
După vârsta de 6 luni, strabismul trebuie evaluat de către medicul oftalmolog. Tratarea strabismului trebuie inițiată cât mai devreme, pentru rezultate optime. În general, tratamentul presupune utilizarea unui ocluzor pentru ochiul sănătos, în vederea antrenării ochiului mai leneș. În unele situații este necesară purtarea ochelarilor sau intervenția chirurgicală de corectare
Tulburările de vedere sunt frecvent inclusiv în rândul copiilor. Identificarea lor promptă și tratarea adecvată pot avea rezultat curativ în multe situații.