Manifestările de furie, crizele de plâns, mușcăturile, loviturile, târâtul pe jos sunt manifestări normale la copiii mici, până la un punct. Înțelegem cu toții cât de frustrante pot fi momentele în care copiii au tantrumuri. Pentru a le recunoaște și gestiona corespunzător este important să înțelegem ce le declanșează și care sunt semnele ce anunță apariția acestor crize.
Abordăm acest subiect în cadrul materialului de mai jos, explicăm ce sunt tantrumurile, cum se manifestă și cum le putem recunoaște, oferim și câteva sfaturi pentru a trece mai ușor cu toții peste această problemă.
Ce sunt tantrumurile?
Tantrumurile mai sunt cunoscute și sub numele de „crize de furie” și reprezintă cel mai adesea o modalitate prin care copiii își exteriorează sentimentele puternice acumulate, pe care nu știu cum să le gestioneze într-o formă acceptată. Vorbim de regulă de o explozie de furie, adesea bruscă și intensă, care este în general caracterizată de plâns, țipete, trântit pe jos și alte forme de comportament care nu pot fi controlate. Este o reacție naturală a copiilor mici, care încă învață să gestioneze emoțiile puternice și frustrările.
Manifestările de acest tip pot fi declanșate de o serie de factori diferiți, de la oboseală, până la foame sau supărare. Practic, tantrumurile reprezintă incapacitatea copiilor de a se exprima în mod adecvat sau de a face față situațiilor sau sentimentelor dificile.
La cum se manifestă tantrumurile la copii putem spune că de obicei comportamente copiilor sunt intense, dificil de controlat și pot fi periculoase pentru ei sau pentru cei din jur. De asemenea, pot fi însoțite de simptome fizice, cum ar fi respirația accelerată, transpirația sau înroșirea feței, de aceea este esențială gestionarea acestora pentru evitarea dezvoltării comportamentelor negative. (1)
Semnele și simptomele specifice tantrumurilor la copii
Manifestările fizice ale tantrumurilor pot fi destul de intense și pot varia de la un copil la altul. Cei mici pot începe să plângă din ce în ce mai tare și mai intens, mai ales dacă observă că nu sunt băgați în seamă imediat, dar pot și să țipe, să strige sau să se vaite. Alături de aceste manifestări apar și comportamentele agresive:
- bat din picioare și dau din picioare;
- lovesc tot ce se află în jurul lor, obiecte sau persoane;
- ciupesc, zgârie pe oricine se apropie;
- se trântesc la pământ și refuză să se ridice;
- devin rigizi și preferă să fie târâți sau își lasă corpul moale și alunecă pe lângă părinți.
Manifestările fizice ce apar în tantrumurile la copii sunt uneori îngrijorătoare pentru părinți atunci când:
- ritmul cardiac și al respirației crește brusc;
- nivelul de stres sau de furie este ridicat și cei mici se înroșesc la față sau se învinețesc pe fondul plânsului;
- unii își pot ține respirația. (1), (2)
Cum se pot recunoaște tantrumurile?
Înainte de a începe un tantrum, există adesea semne premergătoare care pot ajuta la recunoașterea iminentă a acestuia:
- agitație inexplicabilă;
- iritabilitate și refuz de cooperare;
- ton ridicat;
- încruntare;
- aruncarea obiectelor din preajmă, fără motiv. (2)
Consecințele tantrumurilor la copii
Efectele tantrumurilor pot fi considerabile, atât pentru copii, cât și pentru cei din jurul lor. Pentru copii, manifestările sunt epuizante și stresante, pot duce la oboseală și dificultăți emoționale. Tantrumurile pot afecta relațiile copiilor cu adulții, putând duce la tensiuni și conflicte.
În cazul în care tantrumurile nu sunt gestionate adecvat, acestea pot contribui la întărirea unor comportamente problematice și pot afecta dezvoltarea socială și emoțională a copilului. Așadar, când tantrumurile la copii sunt comportamente frecvente și nu le putem gestiona, consultarea medicului specialist este esențială. (2)
Cum pot fi gestionate tantrumurile la copii?
- Distragerea atenției copilului;
- Păstrarea calmului;
- Comunicare pe un ton normal, liniștitor;
- Identificarea cauzei producerii crizei;
- Menținerea atenției asupra copilului și ținerea lui în siguranță;
- Oferirea iubirii necondiționate;
- Discuții sincere după trecerea tantrumului. (1), (2)
Articolul despre tantrumurile la copii este strict informativ. Tantrumurile nu sunt îngrijorătoare, dar atunci când sesizăm numeroase astfel de episoade și nu știm cum să gestionăm corect crizele copiilor, putem solicita ajutorul specialistului.
Surse de informare:
1. Temper Tantrums – https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=temper-tantrums-90-P02295
2. Temper Tantrums – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14406-temper-tantrums