Atunci cand bebelusul dumneavoastra trece printr-o stare de plans necontrolata, atunci cand va simtiti neputinciosi in a-l ajuta, acesta ajungand sa tipe de cele mai multe ori in intervale mai lungi de timp, durand 2-3 ore sau poate chiar mai mult, reprezinta o etapa absolut normala, aceea a colicilor la sugari.
Statisticile arata ca 1 din 5 copii exerseaza aceasta etapa destul de nefasta atat pentru ei, cat si pentru parinti. Isi strang pumnii, plang necontrolat, isi duc picioarele catre burtica, se incrunta, strang mamelonul mai tare, au diferite spasme ce le poate perturba somnul linistit, ajungand sa planga necontrolat ore in sir, de cele mai multe ori noaptea, toate acestea reprezinta simptomatologia asa numitilor colici.
De regula incep in primele 2-3 saptamani de viata, fiind mai accentuate in saptamana a sasea de viata si finalizandu-se cam in jurul saptamanii a doisprezecea de viata. Dupa aceasta perioada, bebelusii nu vor mai plange necontrolat, fiind mult mai active si mai veseli.
Dar asa cum spuneam, nu toti bebelusii experimenteaza aceasta perioada de nedorit pentru acestia. Multi parinti se intraba de fapt ce inseamna colicii, intrucat exista suficiente teorii inca neclarificate in acest sens.
Multi sustin ca tractul digestive al sugarilor este inca incomplete dezvoltat, iar in acest fel sugarilor le este foarte dificil sa elimine gazele stomacale, ceea ce provoaca o reactie de plans cauzata de o durere persistenta la nivelul stomacului. Altii sunt de parere ca bebelusii, in acesta perioada isi exerseaza de fapt plamanii, care incep sa isi definitiveze dezvoltarea.
Exista totusi si teorii care sustin ca bebelusii trec in acesta perioada de viata printr-o etapa de plans necontrolata, fara a fi cauza unei dureri abdominale, iar altele care considera ca starea emotionala a mamei poate cauza neplaceri bebelusilor, fiindu-le transmisa. Asadar, feriti-va de o stare de nervozitate in prezenta celui mic intrucat ii puteti provoca un real disconfort, starea dumneavoastra emotionala fiind resimtita in totalitate si celui mic.
Fumatul reprezinta un real pericol la adresa starii de sanatate a bebelusului, de aceea fumatul in incapere este de neconceput.
Trecand prin astfel de perioade, parintii se simt neputinciosi in fata nevoilor celor mici, incercand sa ceara sprijinul medicilor.
Exista totusi si medicamente ce pot fi recomandate in astfel de cazuri, dar cu toate acestea medicii se feresc sa le recomande intrucat pot produce efecte adverse, afectand chiar sistemul nervos central al bebelusului. Sab Simplex, Espumisan sunt cele mai des recomandate medicatii in aceasta perioada. Cu toate acestea, nu trebuie sa va faceti sperante desarte, nu in toate cazurile acestea isi vor face efectul. Este adevarat, ca medicamentele mai sus indicate sunt si cele mai des intalnite in astfel de situatii intrucat efectele lor adverse nu prea apar.
Cu toate acestea, multi medici recomanda ceaiurile din plante special concepute pentru colici. Acestea nu au efecte adverse, nefiind un pericol la adresa sanatatii celor mici, dar si aici exista situatii in care nu intotdeauna isi fac efectul dorit.
O etapa plina de agitatie, in care nu stiti cum sa va ajutati bebelusul, cam asta reprezinta etapa colicilor. Dar nu uitati ca TRECE…
Articol realizat de Tatiana Tuţă