Constipatia reprezinta o problema destul de serioasa atat pentru adulti, cat mai ales pentru copii.
Odata cu aducerea celui mic acasa de la maternitate, parintii vor studia in amanunt orice miscare a sugarului, orice mic semn al nasterii, avand grija la fiecare scaun al bebelusului. Din pacate, multi parinti se alarmeaza atunci cand observa ca bebelusul lor nu a avut un scaun in acea zi sau cu atat mai mult cu cat a avut un scaun la doua trei zile, considerand ca este constipate. Cu toate acestea, constipatia nu poate fi observata in acest mod, numarul de scaune al bebelusului variind de la caz la caz, unii avand scaune mai dese, altii mai rare. Se poate intampla ca unii bebelusi sa aiba mai multe scaune in acea zi, de regula cam in acelasi numar cu numarul de alaptari.
Un scaun tare si uscat reprezinta fenomenul analizat de noi, acesta provocand dureri celui mic. Daca scaunele sunt moi, dar mai rare, nu reprezinta un fenomen de ingrijorare. Este o etapa perfect normala, care nu va produce dureri bebelusului, chiar daca acesta se va inrosi la fata, se va stramba ori de cate ori va elimina fecalele.
Multi parinti se vor intreba probabil care sunt cauzele constipatiei. Printre acestea putem enumera:
– folosirea laptelui praf in alimentatie, lucru datorat compozitiei acestuia;
– introducerea alimentelor uscate in momentul alaptarii la san;
– daca bebelusul nu a avut decat cateva scaune tari de la nastere, ar putea suferi de o afectiune numita boala Hirschprung datorata absentei nervilor necesari defecatiei.
In fiecare din cazurile enuntate este bine sa consultati medicul pediatru pentru a prescrie un tratament adecvat sugarului, intrucat o astfel de problema poate cauza neplaceri celui mic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă