Imediat dupa ce este scos din burtica, mama este curioasa sa observe cum arata nou-nascutul in prima zi de viata.
De regula, corpul nou-nascutului este acoperit de un strat de grasime, numit vernix, ce va fi indepartat de catre medici imediat dupa expulzare. Pielea de sub acest strat de vernix poate fi catifelata, iar la altii mai zbarcita. De regula, palmele si talpile nou-nascutului sunt incretite in prima zi de viata.
In cazul in care nou-nascutul va incepe sa planga imediat ce vede lumina zilei este un semn bun ca acesta este sanatos. In acest fel, activitatea pulmonara va incepe sa reintre in normal si sa se adapteze noilor schimbari ale mediului.
Modul in care arata nou-nascutul in prima zi de viata difera de la un copil la altul. Capul acestuia este mult mai mare decat restul componentelor corpului, reprezentand un sfert din lungimea corpului. Parul poate lipsi de pe scalpul nou-nascutului in totalitate sau poate fi mai inchis la culoare.
De regula, sta cu ochii inchisi intrucat imediat dupa nastere are loc o tumefiere a pleoapelor. Lumina nu ii place prea mult si de aceea prefera sa stea cu ochii inchisi. Cu toate acestea, culoarea lor este cenusie, urmand a se schimba in primele sase luni de viata. Nasul nou-nascutului este destul de mic si turtit si prezinta anumite puncte de grasime, de culoare alb-galbuie. Bratele sale sunt scurte si ghemuite, la fel ca si gambele.