Alaptatul la san prezinta dupa cum se stie reale avantaje pentru bebelus, formandu-i acestuia un sistem imunitar destul de puternic prin anticorpii creati prin laptele matern. Cu toate acestea, un studio recent facut de catre Scoala de Medicina din Pittsburg anunta ca alaptatul la san nu este benefic doar pentru bebelus, ci si pentru mama. Studiul a fost realizat pe un esantion de aproximativ 140.000 de femei si a fost publicat in revista “Obstetrics and Gynecology”.
S-a demonstrate stiintific ca o femeie care alapteaza la san risca mult mai putin sa se imbolnaveasca cardiovascular pe tot parcursul vietii. Studiul a aratat ca o femeie care a alaptat la san cel putin un copil minim o luna pe tot parcursul unei vieti are un risc mai mic de a face diabet, colesterolul se regaseste in limite normale, iar presiunea arteriala este destul de buna. Daca durata de alaptare creste cu pana la un an, riscul de imbolnavire se va diminua si el simtator cu 10%. Asadar, boli precum diabetul, un nivel ridicat de colesterol in sange ori cresterea presiunii arteriale pot fi cauza aparitiei unei boli cardiovasculare, a atacurilor cerebrale destul de nefaste pentru femeile aflate in perioada menopauzei.
Tot stiintific s-a demonstrat ca femeile aflate la menopauza sufera de bolile indicate mai sus, toate acestea conducand la un risc tot mai mare de imbolnavire cardiovasculara.
Asadar, nu va feriti de alaptatul la san intrucat aduce beneficii reale atat bebelusului prin crearea sistemului imunitar al organismului, dar si femeii, mai ales asupra celei trecute de varsta a treia, reducand riscul de imbolnavire cardiaca.
Articol realizat de Tatiana Tuţă