Rubeola supranumita in limbajul popular drept “pojar” este o boala contagioasa ce se transmite prin picaturile de saliva de la persoanele infectate, pe calea aerului.
Depistarea bolii este destul de usoara intrucat se caracterizeaza prin aparitia unor ganglioni, dar si prin eruptii la nivelul pielii ce pot produce mancarimi copilului. Perioada de incubatie a bolii nu este foarte indelungata, variind intre 14 si 20 de zile.
Momentul debutului este destul de scurt, de maxim 2 zile ce se poate caracteriza prin eruptii cutanate. Exista si situatii in care acestea nu isi fac aparitia. Cresterea temperaturii peste 38 grade Celsius nu este un semn alarmant, fiind caracteristica perioadei de inceput a rubeolei. Alte semne prin care boala isi anunta aparitia sunt cefaleea, secretie nazala mai abundenta, secretie la nivelul ochiului, mucoasa faringiana de culoare rosie.
Atunci cand eruptia cutanata si-a facut aparitia se caracterizeaza prin aparitia de pete de culoare rosie ce tind sa se uneasca intre ele. Durata eruptiei variaza pana la 3-4 zile. Va fi invadata mai intai fata, gatul, tinzand sa coboare catre member si trunchi. Spre deosebire de rujeola, isi vor face aparitia ganglionii suboccipitali si laterocervicali.
Tratamentul cu antitermice si antiinflamatoare ajuta la vindecarea bolii, care, de regula, nu presupune infectii.
Exista totusi un caz de exceptie in cazul in care persoana infectata este o femeie insarcinata. Aparitia malformatiilor congenitale la nivelul fatului este uneori iminenta, fapt pentru care medicii recomanda in mai toate cazurile intreruperea sarcinii. Cu toate acestea, daca infectarea cu rubeola a avut loc inainte de a ramane insarcinata, nu prezinta nici un risc pentru fat, iar pentru determinarea unui astfel de lucru este necesara efectuarea unui test de aviditate rubeolic care va poate aproxima perioada de contactare a bolii de catre gravida.