Pe toata perioada sarcinii, gravida se poate confrunta cu o serie intreaga de probleme. In functie de organismul fiecaruia, problemele in sarcina sunt mai mult sau mai putin resimtite de viitoarea mamica.
Starea de insomnie se numara printre cele mai frecvente probleme ale sarcinii. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca este o stare absolut normala tinandu-se cont de emotiile gravidei, de greutatea copilului, de nevoia de urinare sau chiar de joaca bebelusului din burtica.
Oboseala este o alta problema la fel de des intalnita. Dereglarile hormonale si schimbarea metabolismului organismului determina o stare de oboseala destul de crescuta in asa fel incat gravida o poate percepe ca pe o adevarata problema a sarcinii, pe care nu o va putea depasi prea usor.
Aparitia vergeturilor– ca urmare a intinderii pielei pe burtica, pot aparea vergeturi in zona abdominala. Cu toate acestea, vergeturile isi vor putea face aparitia si in alte regiuni ale corpului. De aceea, este indicat sa folositi creme impotriva vergeturilor, mai grase decat cele normale, special create pentru perioada de sarcina.
Ingrasarea – probabil poate fi considerata a fi una dintre cele mai neplacute probleme ale sarcinii ca urmare a adaosului de kilograme acumulat in cele trei trimestre de sarcina. Cu toate acestea, imediat dupa nastere veti putea sa redeveniti cea de dinainte si sa pierdeti kilogramele acumulate.
Sanii isi vor schimba si ei structura. Glandele mamare vor determina sani mai mari, mai durerosi si mai sensibili la atingere. Asa ca, fie ca vrei, fie ca nu, numarul de la sutien va fi modificat incepand cu primul trimestru de sarcina.
Pofta crescuta de mancare – pentru multe dintre mamici aceasta pare sa fie o adevarata problema cu care se confrunta pe toata perioada sarcinii. Dorinta de a manca pentru doi determina un numar mai mare de kilograme. In egala masura pofta de mancare poate fi combatut de aversiunea fata de anumite mancaruri pe care mai inainte de sarcina gravida le suporta.
Probleme ale ochilor – retentia de apa in organism poate determina probleme ale vederii. In egala masura, un nivel mai crescut de estrongen poate determina ochiul „uscat” ceea ce va conduce catre o stare de usturime. De aceea, este indicat sa va adresati medicului pentru a corecta din timp astfel de probleme.
Probleme ale dintilor – pierderea de calciu poate determina formarea unor carii. De asemenea, in primele luni de sarcina, gingiile vor putea fi inflamate, determinand sangerari si chiar gingivita.
Scurgerile vor fi mai abundente decat inainte de a ramane insarcinata.In tot acest timp pot aparea sangerari vaginale, ceea ce va necesita consultul medical de specialitate.