Desenele animate reprezinta o modalitate eficienta de petrecere a timpului liber pentru copii. Chiar daca multi dintre parinti sunt de parere ca desenele animate nu reprezinta decat un simplu moft, in realitate acestea reusesc sa le lucreze copiilor imaginatia si spiritul creativ.
Cu toate acestea, nu toate desenele animate pot deveni elemente educative, in mod special cele care conduc catre violenta ar trebui evitate de catre copii. De aceea, parintii vor trebui sa le aleaga copiilor desenele animate potrivite, in asa fel incat acestea sa poata deveni lectii educative. Intr-un cuvant, indiferent cat de interesati ar fi copii de un anumit tip de desene animate este indicat sa faceti o selectie pentru a le elimina pe cele cu caracter violent sau agresiv.
Atunci cand aducem in discutie avantajele desenelor animate nu putem contesta capacitatea acestora de a dezvolta creativitatea copilului. Inca de la varstele cele mai fragede copiii vor fi tentati sa le priveasca, dezvoltandu-si astfel anumite abilitati creative. In cazul in care acestea ruleaza frecvent, copilul isi va putea insusi cu mare usurinta anumite informatii si cunostinte noi.
Potrivit specialistilor, desenele animate pot avea anumite teme destul de bine definite care sa ii ajute pe copii sa acumuleze informatie noua. Chiar daca pot exista si altfel de lucruri din care copilul sa poata invata anumite lucruri, cel mai usor mod de invatare este acesta intrucat culorile le atrag atentia, captivandu-i in totalitate.
Asemenea unui serial tv, desenele animate ajuta copilul sa anticipeze ceea ce se intampla in episodul urmator, dezvoltandu-le destul de bine abilitatile de gandire intuitiva. Nu putem contesta nici faptul ca desenele animate reprezinta un produs prin care copilul reuseste sa invete noi deprinderi, va cunoaste cum sa se spele pe maini, cum sa vorbeasca cu adultii, care sunt regulile de politete, imbunatatindu-si in acelasi timp vocabularul.
Chiar daca nu i-ati vorbit prea mult de religie sau de geografie, este posibil ca acesta sa va povesteasca anumite intamplari pe care le-a retinut din desenele animate la care s-a uitat in acea zi, fiind un mod de fixare a informatiei de baza.