Incepand cu luna a cincea de la nastere, bebelusul va fi mult mai stabil decat de obicei. Va sta putin in plan vertical, isi va sustine capul singur si va surade ori de cate ori il vei gadila.
Va face progrese si in ceea ce priveste statul pe burtica, reusind sa isi ridice atat capul, cat si o parte din abdomen. Va sti sa se rasuceasca de pe burta pe spate ori de cate ori va avea ocazia. Daca este sustinut va reusi sa stea mai mult timp in sezut decat de obicei.
Daca pana acum isi verifica fiecare particica a mainilor, ducandu-le spre gura, de aceasta data a venit si timpul picioarelor, pe care le va duce spre gura si le va analiza indeaproape.
Va dori mereu sa te stie prin preajma, sa ii vorbesti si sa il mangai, simtindu-se mult mai in siguranta. Va plange ori de cate ori ii este foame, este suparat, ori trebuie schimbat pentru a-ti atrage atentia asupra starilor lui.
Daca ii oferi ceva va sti sa il prinda si sa il tina in manute. Te va urmari cu privirea prin casa ore intregi. Din aceasta luna de viata bebelusul va sti sa rada in hohote, bucurandu-se atunci cand vede mancarea, fiind curios sa o duca spre gurita, mai mult decat sa o manance.
Va sti sa distinga intre straini si familie, va sti sa te deosebeasca atat pe tine, cat si pe tatic de persoanele din afara familiei.
Si fiindca fiecare luna vine cu o noutate destul de importanta pentru parinti, luna a cincea iti va aduce bucurii atat tie, cat si proaspatului tatic intrucat va putea sa pronunte pentru prima data “mama” sau “tata”, experimentand orice sunet pe care il aude.
Regimul alimentar va fi imbogatit pe z ice trece, luna de luna, prin adaosuri atat in ceea ce priveste introducerea in alimentatie a unui fruct sau a unei legume. Va putea sa consume supa de legume pasata, piure de legume, piure de fructe, mar cu biscuiti si multe ceaiuri. De asemenea, ii vei putea introduce in alimentatie si lapte de vaca pasteurizat si achizitionat din medii cat mai igienice. Cu toate acestea, nu ezitati sa cereti sfatul medicului pediatru care il are in supraveghere in ceea ce priveste introducerea in regimul alimentar a fiecarui aliment, intrucat acesta va va da indrumari exacte cu privire la stilul de viata alimentar pe care trebuie sa il urmeze bebelusul incepand cu aceasta varsta. Daca apar complicatii, manifestandu-se prin crampe abdominale, diaree, la introducerea unui aliment in dieta zilnica a acestuia nu ezitati sa consultati medicul cat mai urgent cu putinta.
Articol realizat de Tatiana Tuţă