Se cunoaste probabil faptul ca dupa nastere una din 10 femei sunt afectate de o stare depresiva destul de serioasa, existand si cazuri in care tanara mamica poate ajunge la o stare psihica alterata, chiar la psihoza, putand avea efecte adverse atat pentru ea, cat si pentru cei din familie.
Poate va intrebati probabil de la ce vine o asemenea depresie. Ei bine, modificarile hormonale par ca isi spun si de aceasta data cuvantul, afectand grav tanara mamica. Daca mama a fost suferinda in trecut de o depresie mai usoara, riscul de a dezvolta o depresie postpartum este cu mult mai mare.
Iata cateva semne care pot deveni alarmante imediat dupa nastere:
– teama, senzatie permanenta de plans, anxietate;
– lipsa poftei de mancare, de multe ori caracterizandu-se cu scaderea in greutate;
– absenta placerii in activitatile zilnice;
– insomnie;
– lipsa de vitalitate;
– neliniste si oboseala;
– lipsa de concentrare in activitati uzuale;
– sentimente de culpa;
– ganduri despre sinucidere.
De cele mai multe ori, s-a demonstrate faptul ca o stare de tristete imediat dupa nastere ori de suparare din partea celor din jur va duce cu siguranta la o stare depresiva greu de inlaturat.
Cu toate acestea exista si situatii de normalitate in ceea ce priveste starea generala proasta cdin punct de vedere psihic imediat dupa nastere. Mai toate femeile, dezvolta in primele saptamani dupa nastere stari de plans, de anxietate, tristete, vinovatie, iritatie, oboseala, agitatie, cu alte cuvinte, o stare de neliniste accentuate, datorata schimbarilor hormonale. Cu toate acestea, consulta-ti medicul pentru a vedea daca te inscrii in starea de normalitate a perioadei de lahuzie.
Anxietatea se va instala chiar si la cele care nu sunt suferinde de depresie. Se caracterizeaza prin cresterea numarului batailor inimii, neliniste, respiratie rapida, insomnie, dureri in piept, senzatii de cald sau de frig.
Nevroza post partum se caracterizeaza printr-o stare de frica permanenta. Se va manifesta si prin frica fata de sanatatea copilului, fara motive, senzatie de neputinta, ganduri obsesive.
Cea mai severa afectiune este psihoza post natala care se manifesta prin halucinatii, deziluzii, stari de nervozitate, stari de agitatie, insomnie, delir, ganduri de crima si sinucidere. Ingrijirea medicala de urgenta este obligatorie intr-o astfel de situatie, putand crea grave probleme pentru cei din jurul persoanei care sufera de o astfel de simptomatologie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă