Atunci cand ai un ciclu neregulat menstruatia poate lipsi cateva luni sau poate veni prea devreme. De aceea, va trebui sa iei in calcul toate cauzele care au condus catre un ciclu neregulat.
In aceasta situatie este indicat sa ai o discutie cu medicul ginecolog, dar si cu cel endocrinolog care iti poate determina cu precizie cauza unui ciclu neregulat.
Cu toate acestea, in perioada pubertatii ciclurile sunt de cele mai multe ori neregulate fara a exista o cauza bine determinata. Cu timpul acestea ajung sa se regleze si sa aiba o anumita durata de timp destul de precisa.
De regula, un ciclu normal are o durata de 28 de zile, calculate de la data primei zile a sangerarii menstruale si pana la prima zi de sangerare a menstruatiei urmatoare. Din punctul de vedere al duratei, un ciclu poate varia intre trei si sapte zile, iar abundenta difera de la o femeie la alta.
Ciclul neregulat apare atunci cand menstruatia intarzie sa mai apara, apare prea devreme sau cantitatea de lichid pierdut este prea mica sau prea mare comparativ cu datile trecute. Orice asemenea lucru ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa va prezentati la medic pentru efectuarea unor investigatii.
Prima suspiciune in cazul unui ciclu neregulat este sarcina. In cazul in care acesta intarzie mai mult de doua saptamani este indicat sa efectuati un test de sarcina sau sa va adresati medicului pentru a lua in calcul sau a exclude o astfel de varianta. Tot ca urmare a aparitiei unei sarcini este posibil ca lichidul pierdut sa fie destul de redus cantitativ.
Contraceptivele pot determina o situatie asemanatoare. De regula, pilula contraceptiva poate determina astfel de intarzieri sau chiar sangerari intermenstruale.
O medicatie pe baza de hormoni poate avea drept efect intarzierea ciclului menstrual sau chiar dereglarea lui. De aceea, este indicat sa luati astfel de medicamente doar sub supravegherea medicului si in urma prescrierilor sale.
Abuzul de alcool sau chiar consumul de droguri afecteaza in mare masura rolul ficatului in organism ceea ce va determina o imposibilitate de a metaboliza hormonii ce controleaza ciclul menstrual.
O alimentatie incorecta – bulimia sau anorexia poate conduce catre un ciclu neregulat. In cazul in care slabesti sau te ingrasi brusc te vei putea confrunta cu absenta menstruatiei pentru o perioada destul de lunga de timp. De aceea, este indicat sa iti mentii o greutate constanta in organism in asa fel incat indicele de grasime din corp sa nu depaseasca 20%.
Un consum mare de energie generat de un efort fizic prea mare poate conduce la intarzieri ale ciclului menstrual. De regula, majoritatea sportivelor se confrunta cu astfel de afectiuni. Cu toate acestea, medicii nu recomanda in niciun caz sedentarismul intrucat poate conduce la sindromul ovarului polichistic cea ce va duce la dereglari ale menstrei sau chiar la infertilitate.
Stresul reprezinta o alta cauza a unui ciclu neregulat. De aceea este indicat sa eviti tot ceea ce iti face rau din punct de vedere psihic pentru o sanatate cat mai perfecta.