Imediat dupa nastere mama intra intr-o noua etapa a vietii – lauzia. Durata acesteia este de aproximativ 6 saptamani si incepe cu momentul eliminarii placentei.
Cu toate ca lauzia este asociata cu eliminarea lohiilor, aceasta inseamna mai exact recuperarea dupa nastere si repararea ranilor si leziunilor produse de nastere.
In tot acest timp, mama trece printr-o serie de stari deloc cunoscute de catre ea pana in acel moment care ajuta la refacerea organismului si la pregatirea acestuia pentru ingrijirea si alaptarea bebelusului.
Potrivit medicilor, lauzia dureaza pana atunci cand uterul se poate reface in totalitate. De regula, acesta este complet refacut in primele sase saptamani de la nastere. Un astfel de procedeu de revenire la starea de dinainte de sarcina se numeste involutie uterine si apare ca urmare a scaderii cantitatii de hormone placentari. In tot acest timp, colul uterin incepe sa se inchida in asa fel incat la sfarsitul perioadei de lauzie mama sa redevina cea de dinainte de sarcina.
In cazul in care la nivelul vaginului sau vulvei ai suferit leziuni este bine sa cunosti ca in sapte zile acestea se cicatrizeaza . Dimensiunile vaginului vor fi reduse in cateva luni de la nastere.
Lohiile reprezinta anumite scurgeri de culoare rosie ce se mentin pe toata durata celor sase saptamani, in perioada de lauzie. Rolul eliminarii lor este de curatare a uterului si de protectie impotriva infectiilor. Cu toate acestea, nu sunt foarte abundente in tot acest timp. In primele zile dupa nastere, lohiile apar ca si un ciclu menstrual, urmand ca ele sa se diminueze in culoare si volum dupa prima saptamana, in asa fel incat inca din saptamana a patra sa capete o culoare alb-galbui. In cazul in care acestea isi schimba mirosul sau devin foarte abundente este indicat sa consulti medical.
In lauzie, mama este mai vulnerabila din punct de vedere psihic. De aceea, pentru a putea evita o cadere nervoasa sau chiar depresia postpartum, aceasta va avea nevoie de tot sprijinul partenerului.