Primele zile petrecute acasa cu bebelusul inseamna o serie de lucruri cu care va veti obisnui destul de greu. Chiar daca prezenta bebelusului acasa inseamna cel mai frumos lucru care vi se poate intampla, in realitate ingrijirea acestuia in primele zile determina o serie de stari de neputinta.
Cu toate ca in timpul sarcinii va gandeati intens la primele zile petrecute acasa cu bebelusul si simteati cum ardeti de nerabdare sa il strangeti in brate, sa il mangaiati si sa il sarutati, in realitate primele zile pot deveni pe cat de fericite, pe atat de obositoare.
Imediat dupa ce mama si bebelusul au ajuns acasa, familia va trebui sa incerce sa ii integreze. Suportul celor din jur inseamna un mare beneficiu pentru mama. In primele zile petrecute acasa, mama nu va putea face mare lucru intrucat recuperarea dupa nastere nu este atat de rapida. Lohiile vor fi destul de abundente in primele 72 de ore, iar durerile generate de epiziotomie sau de interventia chirurghicala prin cezariana sunt destul de mari. In plus, in primele zile mama se va simti destul de slabita si obosita, dorind sa doarma destul de mult.
Potrivit medicilor, in primele zile petrecute acasa cu bebelusul mamicile nu au voie sa ridice nimic si sa evite orice efort mai intens. Singura lor preocupare va fi alaptarea bebelusului si refacerea dupa nastere.
Odata ajunsi acasa cu bebelusul, va trebui sa va ingrijiti asupra modului sau de hranire. Alaptarea la san este cea mai sanatoasa metoda de hranire. In cazul in care nu aveti suficient lapte puteti incerca sa il alaptati cu lapte praf, potrivit recomandarilor medicului pediatru.
De asemenea, in primele zile bebelusul se va trezi destul de des pentru a cere mancare – de regula odata la doua – trei ore. Colicile abdominale s-ar putea sa isi faca si ele anuntate prezenta, fiind destul de suparatoare pentru copil.
Schimbatul scutecelor reprezinta o alta cerinta cu care mama va trebui sa se obisnuiasca. Acesta va trebui schimbat destul de des intrucat pielea lui este deosebit de sensibila, evitandu-se astfel iritatiile la fundulet. Dupa fiecare schimbat de scutecel este indicat sa il ungeti cu o crema impotriva iritatiilor. Nu folositi pudra intrucat aceasta poate fi aspirata destul de usor in plamanii bebelusului.
Baita bebelusului va trebui facuta in fiecare seara, insa cu destul de multa grija. Apa de la robinet va trebui fiarta si mai apoi racita pentru a evita aparitia dermatitei. Dupa imbaiere, bebelusului i se va face obligatoriu ingrijirea corporala, utilizandu-se ser fiziologic, creme de corp, comprese sterile, alcool sanitar.
Si nu trebuie sa uitam ca in primele zile petrecute cu bebelusul veti avea o serie intreaga de musafiri, curiosi sa vada cel mai mic membru al familiei.
Asa ca, totul devine o adevarata provocare pentru proaspata mamica….