Chiar daca ne este destul de greu sa credem, infectiile din spital sunt prezente pana si in viata nou-nascutilor. Asa se intampla ca tot mai multi bebelusi se intorc acasa cu tot felul de dermatite si alte infectii microbiene.
Atata timp cat copilul se afla in burtica mamei este protejat prin placenta de infectiile mediului exterior. Odata cu nasterea, acesta nu mai poate fi aparat de catre mama, putandu-se infecta destul de usor chiar si in mediul spitalicesc.
Intr-un cuvant, odata cu nasterea, nou-nascutul isi ia viata in „propriile maini”, fiind supus unor riscuri majore mai ales datorita adultilor. Chiar daca si in timpul sarcinii copilului ii poate fi transmisa o infectie de la mama purtatoare, in realitate astfel de cazuri sunt destul de rare.
Chiar daca in mediul spitalicesc medicii incearca sa asigure pacientilor cele mai bune conditii de insanatosire, in realitate pot exista infectii ce pot fi transmise nou-nascutului.
Potrivit specialistilor, riscul este cu atat mai mare cu cat nou-nascutul sta mai mult in spital sau este nascut prematur. In mod uzual, in mediul spitalicesc exista anumite bacterii care traiesc efectiv in spital, fiind considerate destul de uzuale sau de-ale casei.
Cu toate acestea, in mediul spitalicesc se fac periodic anumite campanii de dezinfectie intrucat riscul infectarii este destul de crescut. Pentru a fi ferit de infectiile spitalicesti adultul va trebui sa respecte anumite reguli de igiena deosebit de importante. Situatia este mult mai grava in cazul nou-nascutilor din maternitati care nu se pot proteja de unii singuri, fiind destul de grav afectati atunci cand sunt infectati.