Trecerea catre alimentatia diversificata reprezinta un procedeu destul de complicat pentru tinerele mamici. De la prepararea supei de legume, a branzicii de vaci sau piureul de legume, toate reprezinta o necunoscuta pentru acestea.
Iata cateva sfaturi in prepararea piureului de legume:
– mixati legumele pe care le-ati fiert in prealabil, cu exceptia cepei si a rosiei, dar si a frunzelor acestora;
– adaugati o lingurita de unt, un praf de sare si putin lapte de vaca, circa 2 lingurite;
– amestecati in asa fel incat sa nu fie solid, dar nici foarte lichid;
– se poate amesteca un galbenus de ou de gaina fiert tare, treptat plecand de la un sfert si ajungand la un ou intreg in a patra zi;
– nu introduce in alimentatie albusul decat dupa implinirea varstei de un an intrucat copiii pot deveni alergici;
– treptat poti adauga piept de pui bine fiert si mixat, pornind de la o lingurita si ajungand la 5 lingurite in a cincea zi de alimentatie;
– untul va fi adaugat intr-o proportie foarte mica, de maxim o lingurita zilnic;
– ficatul de pasare fiert sau la gratar, mixat, se va da treptat ajungandu-se la un ficat intreg in cea de-a patra zi de alimentatie;
– pestele se va introduce dupa varsta de 7 luni, pornind de la o lingurita si ajungand la maxim 6 lingurite zilnic;
Introducerea fiecarui aliment in piureul de legume reprezinta etape de supraveghere a alimentatiei sugarului. Sunt necesare aproximativ 2-3 zile pana la verificarea tolerantei bebelusului la alimentul introdus. Daca acesta dovedeste intoleranta, nu continuati cu administrarea acestuia intrucat poate produce discomfort stomacal celui mic sau in unele cazuri alergii.
Implinirea varstei de 6 luni corespunde cu introducerea iaurtului, mamaligutei cu smantana, unt sau branza sau a papanasilor fierti.
Articol realizat de Tatiana Tuţă