Chiar daca iti doresti sa dormi cu bebelusul in acelasi pat este bine sa stii ca un astfel de lucru poate determina sindromul mortii subite. De aceea, tot mai multi parinti incearca sa evite sa doarma cu bebelusul lor in acelasi pat si sa le creeze propriul lor colt in care sa se simta in siguranta.
Potrivit cercetatorilor, pe langa sindromul mortii subite, dormitul cu bebelusul in acelasi pat nu atrage dupa sine o incapacitate de socializare sau un coeficient de inteligenta mai scazut. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a incercat sa demonstreze ca dormitul cu bebelusul nu reprezinta un pericol la adresa capacitatilor sale intelectuale.
La realizarea lui au fost observati 944 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 3 anisori. O parte dintre mamici au declarat ca au dormit cu copiii lor. Cu toate acestea, studiul a aratat ca nu au existat diferente intre copiii care au dormit singuri si cei care au dormit impreuna cu mamele lor, din punct de vedere intelectual.
Medicii sunt de parere ca atunci cand mamele decid sa doarma impreuna cu bebelusul o fac pentru ca impreuna sa aiba o noapte linistita si odihnitoare. Lasand copilul in patut acesta se va trezi destul de des din dorinta de a-si simti mama in apropiere. Populatia de culoare recunoaste ca fac un obicei din dormitul cu bebelusul in acelasi pat. Nu acelasi lucru se poate spune despre populatia alba care incearca sa separe bebelusii inca din primele luni de viata, uneori amenajandu-le chiar propria camera.
Cu toate acestea, Academia Americana de Pediatrie considera ca dormitul cu bebelusul in acelasi pat reprezinta uin risc major pentru sanatatea acestuia intrucat poate dezvolta sindromul mortii subite.