Odata cu cresterea copilului, parintii sunt preocupati tot mai mult de educatia acestuia. Dupa implinirea varstei de doi ani, multi sunt tentati sa isi angajeze o bona sau o guvernanta pentru ingrijirea micutului lor. Nu toti stiu, insa, diferenta dintre cele doua acceptiuni.
Pe plan european exista o contradictie a acestor doi termeni, fiind foarte usor confundati. In Franta, guvernanta este persoana capabila sa se ocupe de menajul casei, iar in timpul ramas sa se ocupe si de supravegherea celor mici.
La noi in tara, nomenclatorul de meserii prevede faptul ca guvernanta este acea persoana cu multiple abilitati didactice si psihologice care se ocupa de educatia copilului, prestand servicii de acest gen la domiciliul copilului.
Intr-un alt sens, guvernanta este acea persoana care vine in contact zilnic cu copilul, participa cu el la luatul mesei, invatandu-l bunele maniere, la completarea temelor pentru scoala. Tot ea va directiona copilul pe drumul cel bun din punct de vedere educational, acordandu-i lamuririle de care acesta are nevoie atat din punct de vedere didactic, cat si din punct de vedere psihilogic. Aceasta va putea directiona conduita educationala pe care o va avea copilul pe viitor.
Una dintre conditiile angajarii unei guvernante este ca aceasta sa fie vorbitoare de o limba de circulatie internationala. Guvernanta il va invata pe copil deprinderile limbii straine respective, conversand cu el permanent in acea limba de circulatie internationala.
Pentru ca educatia copilului sa fie directionata pozitiv de o guvernanta este necesar ca acesta sa fie cat mai mic, in acest mod gandirea putand fi mai usor modelata si dirijata.
Parintii aflandu-se intr-o permanenta “fuga” cotidiana, avand din ce in ce mai putin timp pentru copilul lor, pot fi supliniti de catre guvernanta angajata, copilul reusind sa capete in aceasta increderea si siguranta de care are mai tot timpul nevoie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă