Potrivit studiilor, copiii pot auzi zgomotul produs de ecografiile facute in timpul sarcinii.
Cercetatorii americani sunt de parere ca ecografiile in sarcina pot fi auzite destul de bine de catre copiii din mediul placentar, zgomotul produs de ele fiind asemenea zgomotului produs de un tren atunci cand ajunge in gara.
Studiul a fost publicat in revista New Scientist si este de parere ca efectuarea ecografiilor in sarcina nu determina niciun efect advers asupra copilului. Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca medicii ar trebui sa fereasca urechea bebelusului de sunetul produs de ultrasunetele emise de ecograf, asezand sonda intr-o cu totul alta pozitie fata de urechea copilului.
Din studiu reiese ca ultrasunetele emise de ecograf pot fi percepute de copil in interiorul uterului destul de tare, sunetul putand ajunge uneori la peste o suta de decibeli. Cu toate acestea, ecograful nu transmite zgomote perceptibile pentru adult, intrucat frecventa lor este destul de mare. In plus, frecventa ultrasunetelor ar putea determina o stare de incalzire la nivelul tesuturilor examinate de medic in timpul ecografului, ceea ce presupune mutarea sondei din loc in loc destul de rapid, in asa fel incat copilul sa nu fie supus niciunui pericol.
Cu toate acestea, pana in prezent nu s-au depistat efecte adverse produse de ecograf, asa ca gravidele sunt sfatuite sa efectueze lunar astfel de examinari pentru a avea certitudinea unui bebelus sanatos.