Nu de putine ori suntem pusi intr-o situatie mai dificila – aceea de a ne certa sau pedepsi propriul copil. Ori de cate ori acesta face vreo boacana ne gandim ca nu trebuie sa il lasam nepedepsit si sa ii aplicam o masura de corectie in asa fel incat sa poata trage cateva concluzii practice si sa nu mai repete greseala pe care a facut-o mai inainte.
Cu toate acestea, mai inainte de a trece la aplicarea pedepsei copilului va trebui sa ai in vedere cateva elemente esentiale. Chiar daca ne supara prea tare niciodata sa nu ii vorbim prea rastit sau pe un ton negativ pentru ca in acest fel copilul nu va fi atent la mesajul pe care dorim sa i-l transmitem si ii va fi frica de tonul vocii noastre.
Atunci cand copilul iti cere cate ceva sau iti cere voie la joaca nu trebuie sa ii negi astfel de drepturi. Insa, atunci cand observi ca se afla intr-un pericol iminent sau ceea ce isi doreste ii este daunator ii poti respinge actiunile. Cu toate acestea, trebuie sa il faci sa inteleaga ca nu i se aplica o pedeapsa, ci, din contra, iti faci griji pentru sanatatea sa fizica.
Iar daca copilul a trecut dincolo de permisiunile tale este indicat sa ii aplici si cate o mica pedeapsa. In general, pedeapsa va trebui sa fie aplicata in asa fel incat copilul sa isi perceapa comportamentul ca pe un lucru daunator si ca isi merita pe deplin sanctiunea primita. Chiar si asa este de preferat sa incercam sa ii aplicam copilului pedepse, astfel de lucruri fiind savarsite doar atunci cand copilul a adoptat o atitudine destul de periculoasa pentru integritatea sa fizica.
Mai inainte de a ne pedepsi copilul va trebui sa fim siguri de vinovatia sa. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, pedeapsa aplicata va trebui sa aiba o stricta legatura cu fapta savarsita, eventual sa ii interzicem sa iasa in parc cu prietenii in cazul in care a savarsit o fapta nepotrivita in compania acestora sau sa ii dam sa faca mai multe exercitii la matematica in cazul in care nu si-a facut temele cu o zi inainte.