Chiar daca ai ramas insarcinata este destul de posibil ca menstruatia sa mai apara, numindu-se menstruatie peste sarcina sau ciclu fals. Astfel de episoade sunt destul de des intalnite mai ales in primul trimestru de sarcina, aproximativ 30% dintre femeile insarcinate avand menstruatie sau mai bine spus sangerari vaginale aproape identice cu cele ale unui ciclu menstrual.
Cu toate acestea, astfel de sangerari denumite si menstruatie peste sarcina pot fi la fel de frecvente si in trimestrul doi sau trei.
In timpul sarcinii, ca regula generala, menstruatia se opreste intrucat organismul produce o serie de hormoni capabili sa nu mai dea voie ovarelor sa mai produca ovulul pentru a fi fecundat.
In timpul sarcinii, creierul emite o serie de semnale organismului in asa fel incat menstruatia sa se opreasca, iar ovarele sa nu mai devina reproductive. In cazul in care manifesti simptomul de menstruatie peste sarcina, bebelusul nu va fi la fel de bine ingrijit si hranit intrucat pelicula protectoare aflata pe peretii uterului va fi eliminata. Cu toate ca sangerarile vaginale ajung sa semene cu cele ale unei menstruatii, in realitate nu va trebui sa le confundati cu un astfel de procedeu.
De regula, asa zisa menstruatie peste sarcina apare ca urmare a sangerarii deciduale. In timpul sarcinii hormonii pot avea o activitate neregulata, ceea ce va conduce la eliminarea peliculei protective a peretilor uterului. De regula acest lucru este mai posibil in primul trimestru de sarcina, atunci cand pelicula nu este fixata foarte bine de placenta. O astfel de situatie nu este periculoasa pentru tine sau pentru copil.
Cu toate acestea, in cazul in care ai permanent astfel de menstruatii peste sarcina sau mai bine spus sangerari vaginale in timpul sarcinii este indicat sa te adresezi medicului specialist pentru o mai buna supraveghere medicala.