Rinita non-alergica este un sindrom ce apare ca urmare a inflamatiei mucoasei nazale, in absenta unor triggeri alergici. Aceasta varietate de rinita trebuie deosebita de rinita alergica, afectiune mediata de Ig E.
Desi nu este declansata de alergie, mucoasa si secretiile nazale contin multe eozinofile (un tip de leucocite ale caror numar creste si in alergii). Simptomele sunt persistente tot timpul anului. Diagnosticul se pune pe baza testelor cutanate negative si a frotiului nazal bogat in eozinofile. Relativ frecvent este asociata cu polipoza nazala.
Rinita non-alergica apare atunci cand vasele de sange din nas se dilata umpland mucoasa nazala cu sange si fluide.
Cauzele rinitei non-alergice:
- praful, smogul, fumatul pasiv sau anumite mirosuri puternice pot declansa rinita nonalergica
- schimbarile bruste de temperatura
- rinita nonalergica poate sa apara dupa ce mancati alimente fierbinti sau condimentate. Consumarea bauturilor alcoolice ca berea sau vinul, pot sa determine inflamarea mucoasei nazale
- modificarile hormonale (in timpul sarcinii, menstruatiei, cand se folosesc anticonceptionale)
- medicamente precum antiinflamatoarele, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, sedativele, antidepresivele sau contraceptivele orale pot declansa aparitia simptomelor
Simptomele rinitei non-alergice:
- nas infundat
- rinoree
- mucozitati (flegma) in gat
Tratament:
Tratamentul rinitei non-alergice depinde foarte mult de cat de tare te incomodeaza. Pentru cazurile usoare simpla evitare a factorilor declansatori si tratamentul ambulatoriu sunt suficiente.
Ipratropiul sub forma de spray nazal are o concentratie de 0.03% si 0.06%. Concentratia de 0.03% este destinata in principal tratamentului rinitei, in timp ce produsele avand concentratia de 0.06% se recomanda tratamentului rinoreei din alte afectiuni (nu neaparat rinita), cum ar fi cea care poate caracteriza raceala comuna.
Sursa: www.copiisimamici.ro