Ne aflam aproape de iesirea din postul Sfintei Maria si nu am reusit sa identificam exact daca este sau nu bine sa tina post copiii?
Postul reprezinta o perioada de curatire spirituala, asociata cu o purificare nutritionala. Abtinerea de la mancarurile de “dulce” reprezinta in realitate o incercare de a ne purifica mai bine organismul, de a renunta la mancarurile nocive pentru o perioada de timp si a le inlocui cu mancaruri mult mai sanatoase.
Potrivit medicilor, copiilor nu le este permis sa tina post pana atunci cand implinesc 10 anisori. Cu toate acestea, multi parinti sunt indoctrinati de normele crestine si ii obliga pe micuti sa tina tot postul Sfintei Maria, Pastelui sau Craciunului, fara sa fie atenti vreun pic si la consecintele acestui lucru pentru sanatate.
Chiar daca in tot acest timp este indicat sa ii povestesti copilului cate ceva din dogmele religioasa si sa incerci sa ii explici ce inseamna de fapt postul este indicat sa nu il fortezi sa se abtina de la branza, lapte, carne, oua sau alte mancaruri interzise de Biserica.
Psihologii sunt de parere ca nu va trebui sa le impuneti copiilor sa renunte dintr-o data la dulciuri, carne sau la alte bunatati preparate de mama in casa. In acest caz, copiii nu vor privi pozitiv semnificatia postului, considerandu-l o adevarata pedeapsa. Astfel de lucruri se vor face treptat in asa fel incat copilul sa poata sa isi dea seama ca postul poarta si o alta semnificatie, mult mai importanta decat renuntarea la anumite alimente mai “dulci”.
Medicii sunt de parere ca postul va putea fi tinut de copil dupa varsta de zece anisori intrucat abia atunci acesta capata un organism destul de echilibrat, iar pierderile de calciu sau de vitamine nu vor fi atat de proeminente. De aceea, postul va trebui tinut in functie de cerintele nutritionale ale varstei – intr-un cuvant nu ii poti interzice unui copil de doi anisori sa nu mai manance carne de pui sau peste intrucat aceasta este destul de importanta in dezvoltarea lui din aceasta perioada.