Atunci cand bebelusul refuza alaptatul la san sau exista o serie de alte motive pentru care preferati alimentatia cu ajutorul formulelor de lapte praf, tehnica utilizarii biberonului este uneori destul de chinuitoare, mai ales pentru mamicile incepatoare.
Iata cateva sfaturi legate de folosirea biberonului:
– sterilizati biberonul inainte de a alapta copilul intrucat pot aparea diverse bacterii ce pot cauza celui mic, acestea fiind transmise in laptele folosit pentru alimentatie;
– dupa ce bebelusul va duce spre gurita diverse obiecte puteti renunta la sterilizarea acestuia intrucat deja devine inutil, iar riscul transmiterii de infectii este mai scazut;
– cumparati intotdeauna mai multe biberoane – circa 5-6;
– sterilizati intotdeauna toate biberoanele;
– sterilizarea se va face in apa clocotita, cu spalarea si clatirea in prealabil a biberoanelor cu apa rece;
– dupa sterilizare introduceti-le in congelator intrucat riscul de formare de bacterii este mult mai scazut la temperaturi joase;
– nu le puneti in frigider intrucat nu reprezinta un mediu steril;
– nu le incalziti niciodata la cuptorul cu microunde intrucat se vor distruge enzimele din laptele administrat bebelusului;
– incalziti intotdeauna laptele intr-un recipient cu apa calda;
– nu tineti laptele mai mult de 45 de minute la temperatura camerei intrucat riscul aparitiei unor bacterii este destul de mare, putand aparea stare de diaree;
– aruncati intotdeauna laptele din biberon si nu il refolositi indiferent daca il conservati la congelator;
– nu pastrati biberonul la congelator mai mult de 48 de ore;
Tehnicile de mai sus reprezinta elemente esentiale pentru a avea un copil sanatos. Administrarea laptelui cu biberoane nesterile poate dauna grav sanatatii acestuia prin aparitia diverselor bacterii ori germeni daunatoare chiar sistemului imunitar. Starile febrile, starile de diaree si durerile abdominale – toate reprezinta semnele prevestitoare a infectarii bebelusului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă