Daca te regasesti printre mamicile care alapteaza bebelusul si nu cunosti data la care trebuie sa realizezi intarcarea acestuia, ei bine, noi te sfatuim sa amani cat mai mult acest lucru. Cu cat vei alapta mai mult bebelusul cu atat acesta va avea un sistem imunitar mult mai puternic, iar riscurile imbolnavirilor este mult mai scazut decat in cazul sugarilor alimentati cu formule de lapte.
Asadar, nu iti putem preciza care este termenul la care trebuie neaparat sa iti intarci sugarul. Unele mame pot alapta mai putin timp, nici 3 luni, altele trec de pragul de 10 luni, lucru absolut benefic pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Exista cateva simptome care conduc la intarcare:
– mama nu mai poate asigura necesarul de lapte bebelusului;
– mama trebuie sa isi inceapa serviciul;
– bebelusul nu mai vrea sa suga.
Cu toate acestea, exista si situatia in care, chiar daca mama nu mai are suficient lapte, bebelusul continua sa suga destul de puternic, renuntand foarte tarziu la alaptat. Alti bebelusi se pot consola cu ideea intarcarii mult mai usor, fiind mai detasati de acest procedeu.
Trebuie cunoscut faptul ca intarcarea trebuie facuta intotdeauna treptat si nu brusc intrucat pot aparea stari de varsaturi sau diaree.
Recomandarea noastra este sa combini laptele de vaca intr-o proportie de 2/3 cu mucilagiu de orez intr-o proportie de 1/3 pentru a nu exista riscul aparitiei diareei. Daca preferati in locul laptelui de vaca, formulele de lapte praf – le puteti utiliza si pe acestea. Totul va fi introdus in alimentatie gradual, pornind de la circa 50 ml si ajungandu-se in zilele urmatoare la necesarul solicitat de bebelus.
Daca apar reactii adverse ca urmare a administrarii acestui tip de alimentatie, trebuie sa va adresati de urgenta medicului pediatru pentru a va recomanda medicatia corespunzatoare sau reducerea cantitatilor administrate.
Articol realizat de Tatiana Tuţă