Administrarea unor antibiotice in timpul sarcinii poate deveni extrem de periculoasa pentru sanatatea copilului si poate conduce la aparitia unor malformatii congenitale destul de periculoase.
Fie ca va trebui sa luati antibiotice in sarcina pentru tratarea unor infectii urinare, fie pentru infectii dentare sau pentru alte afectiuni care impun administrarea acestora, se poate spune ca antibioticele pot conduce la malformatii congenitale ale copilului in timpul sarcinii, afectandu-I in mare parte creierul si inima.
Cu toate acestea, nici infectiile netratate nu reprezinta un semn prea bun in sarcina, devenind la fel de amenintatoare pentru sanatatea copilului. De aceea, medicii recomanda administrarea penicilinei in sarcina, un antibiotic cu o concentratie mai mica si mai putin periculoasa pentru copil.
Dintr-o analiza realizata de cercetatori s-a demonstrat ca din 18.000 de femei carora li s-a administrat antibiotice in timpul sarcinii, 13.000 dintre acestea au nascut un copil cu malformatii destul de grave. Anomaliile au fost prezente intr-un numar din ce in ce mai mare la nivelul inimii, creierului, dar si nasterea unor copii cu “gura de lup”.
De aceea, chiar daca erati obisnuita sa consumati antibiotice in timpul unei banale raceli este indicat sa evitati acest lucru pe parcursul intregii sarcini. In cazuri de forta majora, acestea vor putea fi administrate, insa numai cu recomandarea medicului specialist.