Cel mai frumos lucru pentru o mamica este sa vada cum, treptat, intre ea si bebelus se formeaza o legatura afectiva.
Psihologii considera ca atasamentul este un proces care se petrece in etape. De aceea, este important sa fii atenta la schimbarile care se petrec zilnic cu cel mic.
Vezi care sunt semnele ca bebelusul incepe sa te iubeasca, potrivit Parenting.com.
Te recunoaste
Dupa cateva saptamani, bebelusul isi va recunoaste mama. Cel mic va prefera sa isi petreaca timpul cu tine pentru ca s-a familiarizat cu mirosul tau iar acesta il face sa se simta in siguranta. Tot dupa miros, el poate sa faca distinctia intre tine si alte persoane.
Face schimb de priviri cu tine
Dupa prima luna de viata, bebelusul este in stare sa faca schimburi semnificative de priviri cu tine. El te priveste insistent, se uita dragastos si rade ca raspuns la expresiile tale faciale. Sa nu te mire daca va incepe sa para o copie in miniatura a ta. Bebelusii invata prin imitatie.
Iti zambeste
Foarte multi oameni spun ca asa zisele zambete ale bebelusului sunt doar schimonoseli datorate gazelor intestinale sau a altui tip de disconfort organic. Nu ii asculta! Ultimele cercetari in domeniu au scos la iveala faptul ca, de fapt, bebelusii isi imita parintii atunci cand “zambesc”. De fapt, fara sa o stie, cel mic iti transmite ca se ataseaza de tine. Adevaratele zambete sociale incep pe la varsta de 6, 8 saptamani.
Face o pasiune pentru o jucarie de plus
Psihologii au constatat ca jucariile de plus, paturicile si alte obiecte pentru care cel mic face o pasiune reprezinta, la nivel simbolic, afectiunea ta. De aici si crizele pe care le face prichindelul atunci cand pui obiectul la spalat, de exemplu. Pentru a se simti in siguranta, cel mic a transferat dragostea pe care o simte pentru tine in jucaria respectiva, care a devenit, intr-un fel, substitutul tau.
Se holbeaza la tine
De multe ori, l-ai surprins pe cel mic holbandu-se la tine ca si cum ar vrea sa iti memoreze trasaturile. Specialistii spun ca, de fapt, tocmai asta face. Cand e inca foarte mic, simturile principale ale bebelusului sunt mirosul si auzul. Vazul incepe sa devina foarte important ulterior iar micutul va simti nevoia sa asocieze mirosul tau reconfortant cu chipul tau.
Te pupaceste
Nu te astepta la pupicuri experte pe obraz. Cel mic te va pupa cu toata gurita si te va umple de saliva. Copiii sunt atenti la gesturile tale si vor incerca sa imite saruturile. Chiar daca nu ii ies din prima, bebelusul trebuie incurajat pana cand invata sa dea un pupic asa cum trebuie.
Isi ridica manutele spre tine
Atunci cand bebelusul isi ridica manutele spre tine, inseamna ca vrea sa il iei in brate. Acesta este si un semn de afectiune. Vei observa ca nu va face acest gest cu toata lumea si, de multe ori, cand este tinut de altcineva, isi va intinde manutele catre tine ca sa il “preiei” tu.
Se intoarce la tine
De cum incepe sa se tarasca, cel mic isi va dori sa aiba mai multa independenta. De aceea, va incerca sa exploreze locuri cat mai indepartate de tine. Cu toate acestea, dupa ce si-a satisfacut curiozitatea, se va intoarce acolo unde este mami, pentru ca doar langa tine se simte protejat.
Sursa: www.modista.ro