Chiar daca fiecare dintre noi ne dorim sa avem o sanatate perfecta in timpul sarcinii este posibil ca anumite afectiuni sa te ia pe nepregatite si sa fie nevoie chiar de interventii chirurgicale.
In cazul in care apendicele este inflamat si gravida acuza dureri va fi nevoie de extirparea lui pe cale chirurgicala intrucat perforatia presupune un risc crescut de septicemie. Chiar daca ne este teama ca interventia chirurgicala sa nu ii dauneze fatului, in realitate apendicectomia nu determina efecte adverse acestuia si nici nu apar cauze de avort spontan. Cu toate acestea, crampele resimtite in zona apendicelui sunt destul de slab percepute de gravida, putand fi asemanate cu contractii uterine, normale in aceasta perioada.
Extirparea chisturilor ovariene presupune o alta interventie chirurgicala in sarcina care nu suporta amanare. Cu toate acestea, medicii recomanda ca operatia sa poata fi realizata abia dupa saptamana a 12-a de sarcina. In realitate, chistul ovarian se va putea retrage fara a mai fi nevoie de tratament. Insa, in cazul in care acesta isi mareste vizibil dimensiunile medicii vor recomanda extirparea lui.
Ocluzia intestinala aparuta in sarcina reprezinta o afectiune extrem de severa. Riscul de deces si de avort spontan este destul de mare, insa interventia chirurgicala ii va putea salva pe cei doi de la aceste riscuri majore.
Perforatia ulceroasa apare mai ales datorita simptomelor destul de severe de greata si varsaturi, micsorandu-se astfel peretii stomacului. In cazul in care nu este depistata la timp aceasta poate conduce in termen scurt la decesul mamei si al copilului. Insa, simptomele perforatiei ulceroase sunt severe, gravida manifestand asa-zisul „abdomen de lemn”, ceea ce le va da medicilor de gandit si vor realiza cu mare promptitudine interventia chirurgicala laparoscopica.