Inca din perioada de graviditate este indicat sa avem o anumita informare cu privire la modul de decurgere al nasterii, dar si cu privire la aspectul nou nascutului imediat dupa nastere. Ma refer la aspectul acestuia intrucat ni se poate parea straniu sau putem fi destul de agitate, fiind in necunostinta, de aspectul acestuia. Ne putem intreba daca este normal, daca are ceva probleme de sanatate si daca se poate corecta si in cat timp.
Si capul bebelusului va avea un aspect cu totul diferit de al nostru si de cum ni-l imaginam noi. Si aici pot aparea probleme legate de nestiinta parintilor. Capul acestuia nu va fi osificat definitiv pentru ca in momentul nasterii sa se poata strecura prin canalul strimt al nasterii fara a pati nimic. Neosificarea va permite chiar suprapunerea osaturii pentru a permite iesirea prin acest canal, osificarea definitive a oaselor craniene avand loc mult mai tarziu decat ne putem imagina, dupa mai bine de un an de zile. Se spune adesea, ca osifiacarea nu este definitive decat dupa parcurgerea stadiului adolescentin al copilului si, mai exact, dupa perioada de pubertate.
Spatiul ramas neosificat de pe calota craniana se numeste fontanela. Avem de-a face cu doua tipuri de fontanele, cea anterioara si cea posterioara, care adesea este mai greu de depistat. Fontanela anterioara este mai usor de detectat, fiind denumita si moalele capului si avand dimensiuni mai mari decat cealalta. Veti putea observa ca aceasta pulseaza odata cu pulsul bebelusului, putand deveni adesea mai proeminenta decat celelalte portiuni ale capului. Nimic anormal pana aici. Osificarea in aceasta regiune va avea loc de-abia dupa 18 luni de zile.
Atingerea fontanelelor nu este un lucru interzis. Cu multa grija, acestea pot fi atinse, fiind acoperite de un strat de piele mai tare si mai rezistent astfel incat bebelusul sa nu poata pati nimic rau.
Nefiind osificat capul poate capata diverse forme in functie de pozitia in care asezati capul bebelusului. Astfel, daca il veti aseza in aceeasi pozitie mai mult timp, capul acestuia se va putea turti, capul nemaiavand o forma rotunda. Odata dobandita aceasta forma, va fi foarte greu remodelarea acestuia intrucat bebelusul va tinde sa se aseze tot pe partea turtita fiind mai comod.
Nu trebuie sa va temeti daca copilul se va naste cu capul tuguiat, mai turtit, cu o forma mai ciudata. Rotunzimea acestuia va veni de la sine in cateva luni, de regula doua – trei.
Articol realizat de Tatiana Tuţă