De cele mai multe ori se stie ca ultimul trimestru de sarcina este cel mai obositor pentru gravida, dar si cel mai riscant cu privire la siguranta fatului. In trimestrul III al sarcinii pot aparea probleme cu privire la declansarea unei nasteri premature, inainte de termen, copilul neavand inca o greutate normala si nefiind pe deplin dezvoltat. De aceea trebuie sa evitati efortul fizic, sa puneti mult accent pe odihna si relaxare, intrucat dupa acest trimestru va asteapta o perioada destul de grea si obositoare datorata cresterii copilului.
Pentru a preintampina toate aceste probleme, medicul specialist ginecolog va va recomanda un set de analize, facute de regula in primul trimestru de sarcina din care sa se poata observa eventuale nereguli cu privire la sanatatea dumneavoastra sau a copilului ce pot fi inca remediate.
Glucoza, hemoleucograma, ureea, creatinina si un examen al urinei, toate acestea urmaresc depistarea de glucoza si de proteine in urina, lucru ce ar arata o boala destul de periculoasa pentru fat, si anume diabetul de sarcina si preeclampsia.
Analiza de urina, urocultura, are ca scop depistarea infectiilor urinare ale mamei gravide.
Bitestul sau triplutestul nu vor mai fi repetate intrucat aceste analize sunt recoltate in primul si inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Examenul unei culturi vaginale ar putea exclude si in al treilea trimestru de sarcina existenta unei infectii bacteriologice in aceasta regiune.
Tot pe parcursul trimestrului trei de sarcina, medicul iti va recomanda ecografia 4D, facuta intre saptamanile 30-32 de sarcina, ecografie ce va arata pozitionarea fatului in uter, pozitionarea placentei, dimensiunile fatului, eventuale malformatii congenitale ce pot fi inca preintampinate.
Cantarirea si luarea tensiunii arteriale este o datorie a medicului ginecolog la fiecare consult ginecologic. El va trebui sa tina o evidenta a greutatii, dar si a tensiunii arteriale pentru a vedea eventuale modificari in evolutia acesteia.
Alimentatia gravidei in trimestrul trei de sarcina este deosebit de importanta. Se va pune in continuare accent pe carne, peste, legume, fructe si multe lactate. De asemenea, se recomanda ca gravida sa bea cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a fi bine hidratata si a preintampina eventualele probleme legate de constipatie.
In general, regimul de viata din cel de-al treilea trimestru de sarcina trebuie sa fie o continuare a celorlalte, gravida avand mai multa grija in ceea ce priveste oboseala, stresul si efortul fizic, ce trebuiesc intru totul evitate.