Desi cauza autismului ramane necunoscuta, medicii admit ca factorul genetic este foarte important. Cu toate acestea, nu este singurul element crucial din ecuatia acestei tulburari de dezvoltare bizare.
Un nou studiu a scos la iveala faptul ca factorii de mediu sunt mai importanti in declansarea autismului decat s-a crezut initial. Mai mult, s-ar putea ca acestia sa joace un rol la fel de important ca genele.
Joachim Hallmayer, psihiatru la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, impreuna cu o echipa formata din medici specialisti, a ajuns la concluzia ca factorii de mediu sporesc riscul de autism cu 55% (genele doar cu 40%).
In randul factorilor de mediu care au acest rol nefast se numara varsta inaintata a parintilor, greutatea mica a copilului la nastere, sarcini cu gemeni, medicatia consumata in timpul sarcinii precum si poluarea, pesticidele si unii conservanti, relateaza modista.ro.
Cresterea dramatica a numarului copiilor care au aceasta tulburare a fost prea brusca pentru a putea fi explicata doar prin gene. Malformatiile genetice nu au loc spontan, fara interventii din afara, de aceea specialistii dau vina pe schimbarile din mediu care influenteaza negativ ADN-ul nostru.
Echipa medicului american a analizat cazurile unor frati gemeni, intre care unul suferea de autism sau de o tulburare din spectrul autist. Gemenii identici au aceeasi configuratie genetica, in timp ce gemenii fraterni sunt la fel de diferiti ca si fratii nascuti la distanta de cativa ani.
Comparand prevalenta autismului in cazul celor doua tipuri de gemeni, oamenii de stiinta au scos la iveala procentul in care factorii de mediu si cei genetici contribuie la aparitia autismului.
Studiul a aratat ca riscul autismului este mai crescut in cazul gemenilor identici. Asta sugereaza ca factorul genetic joaca un rol important in declansarea tulburarii. Cu toate acestea, sansele ca ambii gemeni fraterni sa aiba autism era mult mai mica, ceea ce combate viziunea cum ca doar acesta este responsabil pentru aparitia tulburarii, informeaza Time.com.
Studiul a revelat ca incidenta autismului era mai crescuta in cazul gemenilor, decat in cazul sarcinilor singulare. Acest lucru sugereaza ca factorii de mediu contribuie substantial la aparitia autismului. “Faptul ca ambele grupe de copii dezvolta un risc mai mare de autism inseamna ca exista un eveniment comun care actioneaza ca factor declansator. Acesta tine de mediu si este fie ceva ce se intampla in timpul sarcinii, la nastere sau dupa aceasta.” spune Neil Risch, director al Institutului pentru Genetica Umana al Universitatii din California.
“Nu spunem ca autismul nu este genetic pentru ca majoritatea gemenilor nu prezinta aceasta tulburare. Dar ceva creste riscul dobandirii acestei tulburari. Ne gandim ca este vorba despre o predispozitie genetica care primeste un trigger de mediu. Autismul ar putea sa nu se manifeste in afara acestei declansator.”
Vestea buna este ca acei factori de mediu pot fi tinuti sub control, odata ce originea lor este depistata. Este important sa consulti un medic si sa iti schimbi stilul de viata inainte de a ramane insarcinata.