Renuntarea la fumat nu este deloc usoara pentru nimeni. Nu este vorba decat de dependenta de nicotina, poate fi vorba de un ritual sau pot fi aspecte sociale. Familia si prietenii te pot ajuta, insa schimbarea vine de la tine. Urmeaza acesti pasi simpli cate te vor ajuta sa invingi dependenta de nicotina.
1. Identifica-ti motivele pentru care renunti
Fiecare persoana este diferita, deci noteaza-ti lucrurile importante pentru tine. Poate fi vorba de copii, de sanatate sau de bolile induse de fumul de tigara. Scopul clar te va ajuta sa ai succes pe termen lung.
2. Alege o data la care vei renunta la fumat
Alege ziua in care te vei lasa de fumat. Durata dintre data la care te-ai hotarat si ziua in care vei renunta va trebui sa fie mai mica de o saptamana. Daca astepti prea mult risti sa amani momentul prea mult.
Ziua in care vei renunta la fumat va fi mult mai usoara daca vei reduce zilnic numarul de tigari fumate.
3. Impartaseste obiectivul tau
Spune prietenilor si familiei ceea ce iti doresti sa faci. Vei avea o responsabilitate mai mare si vei putea cere sprijinul lor. Iti va fi mult mai usor sa renunti daca vei fi sprijinita.
4. Schimba rutina zilnica
Aceasta zi ar trebui sa fie inceputul unui nou drum. Pentru a renunta la cafeaua si tigara de dimineata va trebui sa inlocuiesti aceasta perioada cu altceva. Poti lua micul dejun, poti citi o revista sau poti face ceva ce iti da o stare de bine.
5. Incearca sa faci lucruri noi pentru a fi ocupata
Ceea ce te impiedica sa fumezi va fi activitatea intensa. Cateva exemple pentru a inlocui fumatul sunt: joggingul, aerobicul, yoga, innotul, tricotatul sau jocurile la calculator. Incearca sa iti petreci mai mult timp in locuri in care nu se fumeaza, un loc in care sunt mai multi copii, poate un spital sau un adapost pentru animale.
6. Analizeaza-ti sentimentele
In primele saptamani in care vei renunta la fumat incearca sa scrii emotiile si sentimentele pe care le ai. Continua sa scrii pentru mai mult timp prin ceea ce treci, asa iti vei da seama de schimbarile pe care le-ai facut in viata ta. Daca vreodata vei dori sa incepi sa fumezi din nou iti vor fi de ajutor acele randuri pentru a identifica greselile si a nu le mai repeta.
7. Rasplateste-te zilnic
Rasplateste-te pentru fiecare zi in care nu fumezi. Unele persoane se simt bine atunci cand pun o moneda pentru fiecare zi in care au realizat ceva. Poti economisi banii cheltuiti pe tigari zilnic. Cu acesti bani poti merge intr-o excursie sau iti poti achizitiona lucruri pe care ti le doreai.
8. Cere sfatul medicului
Daca nu reusesti sa faci singura acest pas, cere sfatul unui medic.
Un medic si un psiholog iti pot oferi consiliere fiind alaturi de tine pentru a te ajuta sa depasesti problemele provocate de sevrajul nicotic si de trecerea la un nou mod de a gandi si trai!
Sursa: www.mujer.ro