Probabil se cunoaste deja faptul ca ureche acumuleaza o cantitate de ceara ce nu este neaparat nociva pentru noi adultii, dar nici pentru bebelusi. Ceara din ureche, desi de multe ori inestetica, va fi eliminata singura, fara a va ajuta de betisoarele de urechi, care reprezinta instrumente nesterile.
Introducerea diverselor obiecte in ureche in scopul de a-i scoate bebelusului ceara din ureche va putea afecta auzul acestuia. Ceara va fi impinsa si mai mult in interiorul urechii, blocand astfel canalul auditiv al acesteia. Se veo putea produce de cele mai multe ori infectii sau aparitia unor probleme de auz cauzate de afectarea timpanului.
Atunci cand bebelusul va capata o infectie a urechii va fi mult mai plangacios si isi va duce mana catre aceasta, ori de cate ori va resimti durerea. Daca observi o cantitate mai mare de ceara decat crezi ca ar fi normal, consultati un medic de specialitate intrucat folosirea betisoarelor de urechi destinate celor mici ar putea cauza agravarea situatiei, ceara in exces putand fi adesea semnul unei otite. Va fi deranjat de cantitatea de ceara in exces cu siguranta, putand deveni mai plangacios datorita perceperii unor senzatii de mancarime, durere, diconfort sau deficiente de auz.
Introducerea betisoarelor de urechi destinate bebelusilor vor putea vatama timpanul, vatamarea acestuia putand duce fie pe loc, fie mai tarziu, dupa mai multe folosiri la pierderea auzului in totalitate, timpanul fiind o membrana foarte fina care are drept rol perceperea vibratiilor si transmiterea acestora catre centrii nervosi.
Betisoarele, nefiind sterile vor putea duce la aparitia infectiilor sau a ciupercilor, afectiuni grave ale pielii care vor da senzatie de mancarimi si vor putea conduce in cele din urma la vatamarea timpanului si pierderea auzului.
In vederea asigurarii igienei urechii, aceasta va fi facuta cu ser fiziologic in pavilionul urechii. Nu introduceti apa in ureche si nici nu o spalati cu sapun sau sampon intrucat poate afecta timpanul, creand un mediu umed.
Picaturile pentru urechile bebelusilor ar putea reprezenta o alternativa la curatarea acestora. Cu toate acestea, pentru a evita asumarea unui anumit risc incercati sa va consultati medicul pediatru care va va recomanda solutia viabila pentru igiena urechilor nou-nascutului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă