Introducerea alimentatiei diversificate la bebelus reprezinta o etapa destul de mult asteptata pentru mamici, intrucat se considera ca bebelusul a trecut intr-o noua etapa a vietii. Cu toate acestea, multe dintre mamici se grabesc sa introduca in alimentatie diverse alimente ce pot crea un disconfort abdominat sau boli severe la nivelul gastro-intestinal. Nu toate cunoasc ca pana la atingerea greutatii de 6 kg in alimantatia bebelusului nu trebuie adaugat nimic, exceptand laptele matern sau laptele praf. Tot astfel, bebelusilor hraniti la san li se va introduce in alimentatie diverse alimente de la varsta de 5-6 luni, pe cand cei hraniti cu lapte praf vor trebui sa ia putin mai devreme contact cu astfel de alimente intrucat laptele praf nu contine nutrientii calorici de care are nevoie cel mic, fiind mai slab calitativ decat cel matern.
Iata cateva alimente de care trebuie sa va feriti in momentul diversificarii alimentatiei:
1. Laptele de vaca si albusul de ou – pot fi greu de digerat sau pot provoca reactii alergice la copiii sub 1 an.
2. Alimentele mici sau lipicioase il pot ineca – alune, nuci, floricele de porumb, seminte, struguri, morcovi cruzi, bomboane, caramele sau bezele.
3. Mierea – poate transmite botulism (sistemul gastrointestinal al bebelusilor pana la 1 an nu este pregatit pentru a face fata sporilor de botulism din mierea nepasteurizata).
4. Nucile – pot provoca o severa reactie alergica.
5. Produse cu cafeina – creeaza agitatie (nervozitate) si scad absortia calciului.
6. Sucul de fructe nediluat (sucul de portocala mai ales) – poate fi prea acid pentru bebelusi. Asteapta pana cand bebelusul a implinit macar 6 luni si apoi dilueaza sucul cu apa.
7. Sarea – rinichii sunt imaturi si o metabolizeaza cu greu. Pana la 1 an nu este necesara.
Articol realizat de Tatiana Tuţă