Primele patru-cinci luni de zile bebelusul se hraneste exclusiv cu lapte – fie cu formulele din magazinele de profil, fie cu cel matern. Dupa aceasta varsta, medicul specialist pediatru le va recomanda mamicilor primii pasi in inceperea corecta a diversificarii.
Cu toate acestea, in cazul in care bebelusul nu are greutatea sau inaltimea corespunzatoare, medicul va putea sa mai amane putin astfel de momente. In functie de graficul de greutate efectuat de catre medic, dar si ca urmare a supravegherilor sale lunare, medicul va decide momentul in care mamica va trece la diversificare in asa fel incat bebelusul sa nu aiba deloc de suferit.
Potrivit medicilor, introducerea mai inainte de aceasta varsta a unor alte alimente cu exceptia laptelui matern sau formulelor de lapte este strict interzisa intrucat sistemul digestiv al bebelusului este inca foarte plapand si incomplet dezvoltat, neputand astfel digera altfel de alimente. In cazul in care in casa sau afara este foarte cald, ii puteti introduce bebelusului o portie de apa, insa nu va trebui sa il obligati sa o bea, mai ales atunci cand se hraneste cu lapte matern care are in continutul sau si portia de apa de care are nevoie.
Pentru a fi siguri ca bebelusul nu va avea de suferit, va trebui sa urmati cu strictete sfaturile medicului atunci cand acesta decide inceperea diversificarii. Spre exemplu, copilul supraponderal nu va manca banane, cartofi, paine, dulciuri sau cereale. Supa copilului va trebui sa fie alcatuita initial din morcov, pastarnac si telina, pentru ca mai apoi, treptat, sa fi adaugate toate celelalte legume ce pot fi asortate acestui fel de mancare.
Exceptand supa de legume, copilului ii vor fi introduse treptat fructele de sezon, cat mai naturale si bine pasate.
Abia dupa sase luni bebelusul va avea voie sa guste carnea de pui, vita sau curcan. Ouale si pestele vor putea fi introduse treptat si cu mare prudenta dupa sapte luni.
Odata cu inceperea diversificarii, mamicile nu trebuie sa se simta neputincioase. Din contra, pana la varsta de un anisor, bebelusul va trebui sa manance aproape orice aliment care este mancat de adult, exceptand grasimile, carnea de porc sau dulciurile.