Se crede ca acizii grasi Omega-3 actioneaza pozitiv asupra mecanicii si functionarii celulelor in urmatoarele modalitati specifice.
Beneficii biochimice: Modificare a unor compusi pentru a reduce inflamatia si a imbunatati dispozitia. Eicosanoidele si citokinele sunt molecule mesager sau semnal care functioneaza in tot corpul. Ele transmit un numar masiv de semnale care echilibreaza totul, de la sistemul imunitar pana la secretiile hormonale. Eicosanoidele sunt un grup de substante care contin grasimi. Grasimile Omega-3 tind sa formeze antiinflamatoare „bune”, insa alte grasimi tind sa formeze eicosanoide inflamatoare, sau care irita.
De unele procese inflamatorii, precum cele asociate cu luxarea gleznei sau cu umflarea si luarea in greutate din perioada premenstruala, suntem constienti. Altele, de genul celor care marcheaza debutul unor boli de inima si al dementei, trec neobservate.
Citokinele sunt formate din proteine si comunica cu sistemul imunitar. Si ele pot produce inflamatii, insa exista nenumarate alte procese diferite pe care aceste substante chimice le regleaza.
Grasimile fac parte din fiecare perete celular. Grasimile Omega-3 schimba forma structurilor inglobate in membrane, cum ar fi receptorii pentru neurotransmitatori. Daca structura superioara este bogata in Omega-3 inseamna ca serotonina poate functiona mai lin si mai eficient.
Nu pot doar sa mananc mai mult peste?
Ba da, si poate ca ar trebui, daca nu ar fi problema suparatoare a contaminarii cu mercur. Diferite insitutii de specialitate recomanda ca, din cauza nivelului ridicat de mercur prezent in peste, femeile la varsta procrearii, mamele care alaptaeaza si copiii mici sa nu consume mai mult de doua portii pe saptamana din mai multe soiuri de peste (de exemplu: somon, ton slab, crevete sau macrou) si pana la 170 de game de ton alb.
Se disting patru specii de peste care ar trebui total evitate: lup de mare, macrou urias, rechin si peste-spada – pestii pradatori au un nivel mai mare de continut de mercur. Intre timp, medicii recomanda consumarea a cel mult doua portii de peste uleios.
Datele indica faptul ca un consum mai mare de peste scade semnificativ riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.
Sursa: Boli de nutritie ale copilului, Dr. Kelly Dorfman