O viata sanatoasa include un stil de viata bazat pe multa miscare si activitate fizica. Sarcina, nefiind tratata asemenea unei boli, nefiind o maladie, trebuie avuta in vedere o activitate fizica permanenta a gravidei. Mersul pe jos, exercitiile fizice, exercitiile de yoga, dar si treburile din casa si din gradina pot reprezenta un mod de viata benefic atat pentru gravida, cat si pentru fatul intrauterin. Activitatile fizice ale tinerei mamici vor putea fi facute doar in functie de starea de sanatate si de antrenamentul acesteia.
Odata cu miscarile zilnice vor fi puse in miscare cateva categorii de muschi ce vor ajuta la o buna dezvoltare a fatului.
- Muschii abdominali odata pusi in miscare vor suporta mai usor senzatia de greutate datorata cresterii fatului, vor fi mai flexibili pentru nastere si iti vor asigura un abdomen plat dupa aceasta etapa;
- Muschii bazinului pregatesc tanara mamica pentru a trece mai usor peste etapele travaliului, ajutand la reglarea problemelor intestinale de dupa nastere;
- Muschii spatelui odata antrenati regleaza mai bine durerea.
Exercitiile fizice facute zilnic de catre gravida, impreuna cu partenerul, pentru o mai buna supraveghere, ajuta la crearea unei stari de confort destul de ridicate pentru aceasta. Crampele, durerile de spate, durerile de cap, dureri ale articulatiilor, respiratia inceata, constipatia vor fi uitate de catre gravida. Atunci cand organismul este predispus spre ingrasare medicul poate recomanda femeii gravide un set de exercitii aerobice, musculare, yoga, dar si ale articulatiilor.
In momentul realizarii unui exercitiu fizic copilul primeste mai mult oxigen in sange ce va favoriza o dezvoltare mai buna a creierului fatului. Endorfinele secretate de corpul mamei produc un efect linistitor bebelusului ce poate dura pana la 10 ore pe zi.
Cu toate acestea, medicul poate recomanda ca mama sa nu faca exercitii fizice in cazul in care este suferinda de boli cardiovasculare, pulmonare, are tensiune arteriala crescuta, tiroidism, anemie, obezitate, grad de avort ridicat, sangerare abundenta, sarcina multipla, dilatare a colului, placenta praevia, intarzierea cresterii fatului, travaliu prematur, dureri abdominale acute, ruptura de membrane, sarcini anterioare caracterizate de avort spontan.
In momentul exercitiilor fizice, gravida trebuie sa fie atenta la:
– Articulatii, intrucat sunt mai sensibile si se pot luxa mai usor;
– Ritmul cardiac – putand aparea ameteli;
– Centrul de graviditate se schimba, gravida putand pierde controlul echilibrului;
– Respiratia este mai crescuta, scazand capacitatea de efort a gravidei;
– Exercitiile pot scade glucoza din sange;
– Temperatura este mai ridicata, fiind necesar pentru fat un consum cat mai ridicat de lichide.
Asadar, activitatea fizica reprezinta un mod de viata sanatos pentru tanara mamica, dar si pentru bebelusul intrauterin. Nu ezitati sa le efectuati zilnic intrucat starea de graviditate reprezinta o stare de normalitate.
Articol realizat de Tatiana Tuţă