Balet, karate, lectii de chitara si cursuri de japoneza. Parintii isi doresc ca cel mic sa aiba cat mai multe sanse si sa-i puna in valoare calitatile. Dar uneori exagereaza. Cand e vorba despre activitati extrascolare, cat de mult e prea mult si cand ar trebui sa ne amintim sa le mai lasam si un pic de copilarie celor mici?
Pe de o parte, este de laudat ca parintii sunt preocupati de viitorul copiilor si doresc sa le ofere cat mai multe sanse. Dar in dorinta de a avea copilul mai mult ca perfect, ii strica acestuia viata la indicativ prezent. Daca cel mic se plange ca e obosit, se vaita de dureri de cap sau de stomac, daca ramane in urma la scoala, acestea sunt tot atatea semne ca este suprasolicitat.
De ce sa tii cont
– Nu ar trebui ca cel mic sa aiba ocupate mai multe de 3 dupa-amieze pe saptamana, dintre care 2 de luni pana vineri.
– Evalueaza onest timpul necesar activitatii respective. Nu doar cursul, ci si drumul pana acolo si de acolo acasa, apoi temele pe care profesorul le va da acasa cer timp. Calculeaza si cat timp mai ramane celui mic pentru lectii si odihna. Daca da cu minus, e clar ca trebuie sa renunti la ceva.
– Fa un caldenar sau orar pentru activitatie extra-curriculare. Pastreaza-l la vedere, pe frigider, astfel incat toata toata familie sa stie exact programul copilului. Iar daca gasesti un spatiu gol in calendar… lasa-l asa!
– Fii flexibila. Daca afara este frumos, uneori e mai bine sa mergi cu copilul la plimbare decat sa il duci sa faci un anumit lucru, chiar daca ai platit pentru ore. Da, un mic chiul, mai rar, este acceptabil daca asta va releaxeaza.
– Incearca sa faci schimb de tura si cu alti parinti. O data tu, o data altcineva sa ia copiii de la cursuri. Asta face tutror viata mai usoara, iar pe copii nu ii deranjeaza sa stea mai mult timp cu cineva de varsta lui
– Daca ai mai multi copii, nu uita ca va trebui sa faci pentru toti acelasi lucru. Nu pare deloc corect sa iti chletuiesti timp si energie doar pentru un copil, chiar daca pare „mai talentat″ sau „mai preocupat″.
– Da-i timp copilului sa se joace, sa faca ce-i place sau…nimic. Pauzele sunt si ele bune la ceva!