In general, viata de cuplu poate fi greu de intretinut, iar acest lucru se intareste si mai mult daca ai un copil care sufera de sindromul ADHD.
Psihoterapeutii sustin ca de fiecare data cand ai un copil care sufera de ADHD, poate reprezenta o adevarata provocare sa poti sustine relatia de cuplu. Relatia este una dintre cele mai importante unelte pe care le ai la indemana pentru a depasi momentele grele dar si pentru a te bucura de clipele frumoase care apar in viata ta, asadar este bine sa o pretuiesti.
Este important sa lucrati amandoi la aceasta parte si sa cautati metode prin care sa va concentrati pe nevoile copilului.
Rabdarea este esentiala
De multe ori, doi parinti par atat de diferiti in abordare cand vine vorba despre copilul lor cu ADHD in ceea ce priveste modul in care acesta ar trebui sa fie tratat. Poate dura un timp pana cand diagnosticul este pus. Este important sa oferi spatiu partenerului tau si sa te gandesti la varianta de a primi si o a doua parere; deoarece daca sunteti pe aceeasi linie in privinta diagnosticului copilului, lucrati in echipa si va decideti mai usor asupra tratamentului.
Daca ai un copil care sufera de ADHD, acest fapt iti poate afecta casatoria intr-un fel sau altul si este bine de stiut ca fiecare dintre voi are rolul de a face relatia sa mearga bine.
Este esential sa discutati despre relatia voastra, deoarece in genral parintii cu copii care au ADHD tind sa puna nevoile celui mic pe primul plan (ceea ce este de inteles). Dar este esential sa va pastrati timp si pentru voi si sa va nu uitati de comunicare.
Ascultati-va unul pe celalalt – De fiecare data cand partenerul tau vorbeste, incearca sa nu te gandesti la raspuns ci sa te concentrezi pe ceea ce are el de spus. Aceasta atitudine te va ajuta sa depasesti conflictul, fie ca este vorba despre afectiunea copilului sau despre orice altceva.
Impartiti activitatile – Este foarte important sa va impartiti responsabilitatile deoarece va face ca totul sa para mai usor pentru amandoi si va scadea sansele de resentimente sau conflicte care pot aparea si care va pot afecta relatia.
Adaptati-va si prioritizati – Trebuie sa inveti sa traiesti cu ideea ca cel mic are ADHD si sa inveti sa te adaptezi nevoilor sale. Este important pentru tine si pentru partenerul tau sa petreceti timp de calitate, doar voi doi.
Structura, rutina si reguli – Este de ajutor sa stabilesti o rutina, atat pentru copil cat si pentru voi doi, deoarece va pastrati timp si pentru a interactiona.