Sansele de supravietuire ale unui nou-nascut prematur depind in mare masura de saptamana la care a ajuns sarcina si de greutatea copilului la nastere. Ingrijirea unui copil nascut prematur este extrem de importanta, atat la scurt timp dupa nastere, cat si dupa ce a parasit spitalul, in primele sale luni de viata, chiar in primii ani de viata.
[imagebrowser id=874]Copiii nascuti prematur sunt uneori atat de mici incat pot sa incapa in palma unui parinte. Cu toate acestea, medicina moderna are capacitatea de a salva copiii prematuri cu greutatea la nastere chiar si de 500 de grame. Dar parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca o nastere prematura poate fi asociata cu riscul unor probleme de sanatate care poate afecta viata copilului pe termen mai lung sau mai scurt.
Cateva consecinte ale unei nasteri premature:
· Sindromul de detresa respiratorie apare la majoritatea copiilor nascuti prematur, dar in 80% din cazuri se poate vindeca. Motivul este lipsa de surfactant, pe care plamanii imaturi ai copilului nu sunt in masura sa-l produca. Surfactantul este o substanta protectoare care previne colapsul alveolelor.
· Displazie bronhopulmonara. Ea apare mai ales la copiii cu greutatea mai mica de 1000 g si este rezultatul imaturitatii pulmonare severe. In aceasta situatie copilul are nevoie in primele saptamani de viata de ventilatie mecanica. Cei mai multi copii isi revin in timp.
· Apnee prematura sau stop respirator pentru mai mult de 20 secunde, combinate cu o scadere a ritmului cardiac sub 100 de batai pe minut. In acelasi timp se schimba si culoarea pielii bebelusului. Cauza este dezvoltarea incompleta a unei parti din creier care controleaza respiratia.
· Anemie de prematuritate sau numar scazut de globule rosii. Maduva osoasa imatura a bebelusului nu este in masura sa produca un numar suficient de eritrocite, de asemenea cantitatea de fier si vitamine este foarte scazuta.
· Sistem imunitar imatur. Poate duce la infectii, care, in cazul nou-nascutilor prematuri, afecteaza, in general, plamanii. Rareori pot aparea infectii ale tractului urinar sau o inflamatie a meningelui.
· Retinopatie. Este o afectiune oculara ce apare la nou-nascutii prematuri si se refera la o dezvoltarea anormala a unor vase sangvine la nivelul retinei. Standardele medicale actuale permit mentinerea situatiei sub control, iar boala nu duce la complicatii mai grave. In 90% din cazurile de retinopatie de prematuritate simptomele se retrag spontan, lasand doar tulburari vizuale minore.