Atunci cand bebelusul refuza sa mai manance pana si desertul preferat este indicat sa incerci sa cercetezi cauza unui astfel de lucru, putand fi determinata de aftele bucale.
De regula, aftele din cavitatea bucala sunt destul de dureroase si presupun o rana interna la nivelul gurii. De cele mai multe ori, astfel de afte dureroase ii afecteaza cu preponderenta pe cei mici, lasandu-i astfel pe adulti deoparte.
Afta bucala apare in partea interna a cavitatii bucale, putand afecta atat limba, cat si cerul gurii, buzele, gingiile sau chiar amigdalele, avand o culoare mai deschisa, incercuita de o pata rosie. Se poate intampla ca astfel de ulceratii ale cavitatii bucale sa apara dintr-o data si mai multe ca numar, asa ca nu va trebui sa te multumesti doar cu cercetarea unui singur loc din gurita copilului, ci sa arunci o privire mai in profunzime in interiorul acesteia pentru a le descoperi pe toate in scopul tratarii. La fel de firesc este si starea de salivare intensa, insotita de o nervozitate a copilului greu de controlat.
De cele mai multe ori, aftele apar ca urmare a unei alimentatii neadecvate consumului celui mic. Asa ca, bananele, ciocolata, capsunile sau nucile pot produce un factor acid in interiorul gurii, stricand flora bucala. In cazul in care micutul are o lipsa de fier sau de vitamine in organism se poate intampla ca aftele bucale sa isi faca aparitia mult mai des.
Medicamentele nepotrivite, in general antibioticele sau starea de oboseala a bebelusului pot deveni, de asemenea, astfel de cauze ale aparitiei ulceratiilor bucale. In timpul perierii dentare este indicat sa manifestati prudenta intrucat o mica zgarietura determina o stare destul de neplacuta pentru cel mic. Un sistem imunitar defectuos poate fi si acesta, la randul sau, considerat o cauza principala.
Atunci cand constati aparitia unei astfel de afte bucale este indicat sa incerci sa ii aplici un balsam protector in fata acestor senzatii dureroase. Acesta ii poate calma durerea. Poti recurge, de altfel, la tratamente calmante ale durerii in cazul in care cel mic se plange ca il doare, insa numai cu recomandarea medicului pediatru, in doze corespunzatoare varstei. In cele mai multe cazuri, aftele apar fara a mai fi nevoie sa recurgem la sfaturile unui specialist, insa in cazul in care veti observa ca acestuia ii apar destul de des este indicat sa intrebati specialistul si sa incercati sa i efectuati analizele obligatorii.