Daca esti angajata si ti s-a imbolnavit copilul, ai dreptul la concediu medical pentru ingrijirea acestuia. Ca sa beneficiezi de aceasta prestatie de asigurari sociale, trebuie sa ai un stagiu de cotizare sau de perioade asimilate potrivit legii, de cel putin o luna integrala, sau 22 de zile realizate.
Concediu pana la 7 ani. Conform legii, unul dintre parinti, care se gaseste in situatia mentionata mai sus, are dreptul la concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, in varsta de pana la 7 ani. In cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, concediul se acorda pana la 18 ani. Aceleasi drepturi are asiguratul care a adoptat un copil, a fost numit tutore, sau caruia i s-au incredintat copiii in vederea adoptiei sau plasament.
Durata concediului. Medicul de familie iti poate acorda acest concediu, cu durata de maxim 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune. Daca ai nevoie de mai multe zile, medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, iti mai poate da cel mult 30 de zile in plus.
Exceptii. Durata de acordare a indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. In situatia in care cel mic este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, durata concediului medical poate fi prelungita. Daca depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Cum se calculeaza? Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul, care se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii prezentarii concediului medical. Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate, prin C.N.A.S