Atunci cand consideri ca ai intrat in travaliu este indicat sa incepi sa contorizezi contractiile. Pentru a face asta cu grija este bine sa-ti notezi pe o hartie. Timpul dintre contractii reprezinta durata dintre contractii, acesta reprezentand intervalul dintre contractii.
Contractiile usoare de la inceput au un interval de 20-30 de minute intre ele si dureaza intre 60 si 90 de secunde. Contractiile devin mai regulate in momentul in care ai un interval de doar cinci minute intre ele. Ceea ce este caracterizat ca fiind o contractie puternica se petrece la un interval de 45-60 secunde.
Ce poti face pentru a durea mai putin?
Faza latenta a travaliului este caracterizata prin perioada de confort de acasa, momentul dinainte de a te indrepta spre spital. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa depasesti mai bine aceasta perioada:
- Incearca sa te relaxezi si sa te plimbi sau sa vizionezi un film;
- Fa un dus cald, insa intreaba medicul daca este in regula sa faci asta daca ti s-a rupt apa;
- Incearca sa dormi daca acest moment se intampla seara. Este indicat sa-ti pastrezi energia pentru momentul in care tavaliul va deveni mai activ.
Ce se intampla cand se rupe apa?
Ruptura membranei sacului amniotic se poate resimti precum scaparea involuntara a unui flux de lichid; acesta nu are un miros sepcific si poate fi incolor. Noteaza cand se intampla acest eveniment, cat lichid ai eliberat, ce aspect prezinta acesta si apoi informeaza-l pe medicul tau obstetrician. Desi travaliul nu va incepe imediat dupa ce apa se rupe, nasterea bebelusului va avea loc in urmatoarele 24 de ore. Retine ca totusi nu tuturor femeilor li se intampla sa li se rupa apa in timpul travaliului. De multe ori, medicul este cel care rupe membrana, la spital.
Dilatarea colului
In timpul travaliului, colul se scurteaza si incepe sa se dilateze pentru ca bebelusul sa il poata traversa. Medicul iti va spune care este starea dilatarii colului, in timpul travaliului. Dilatarea se masoara in centrimetri, iar dilatarea maxima este la nivelul 10. Progresul travaliului se masoara in numarul de centrimetri al dilatarii colului.
Cand suni medicul sau cand mergi la spital?
Atunci cand suspectezi ca esti in travaliu suna medicul. Poti suna si daca:
- Suspectezi ca s-a rupt apa;
- Daca sangerezi mai mult decat cateva picaturi;
- Daca bebelusul se misca mai putin decat pana acum;
- Atunci cand contractiile devin insuportabile si le resimti de mai bine de o ora la un interval de cate cinci minute;
Medicul tau iti va oferi sfaturile necesare pentru a stii cand sa te pregatesti pentru a porni spre spital.