Este ora 4 dimineata, iar bebelusul tau pare pregatit pentru joaca. Ce-i de facut? Nu te enerva si judeca la rece. Iata cu ce-ai putea incepe.
Daca cel mic trece printr-o perioada de puseu de crestere, de obicei cand invata sa mearga in patru labe, si va fi foarte entuziasmat sa repete noua sa abilitate, cu siguranta nu va adormi foarte repede la loc. Fii ferma asupra faptului ca in timpul noptii nu este vremea de joaca.
Intr-o noapte, fetita mea s-a trezit iar eu am parasit camera. A plans o vreme, insa apoi a adormit. Daca cel mic iti solicita atentia, are chef de vorba si de distractie, ignora-l!
Dar daca plange neincetat, este posibil ca cel mic sa depaseasca o criza de anxietate de separare care de obicei intervine cand isi dezvolta abilitatile motorii. Daca aceasta se intampla timp de 30 de minute, nu il lasa asa pe cel mic ci linisteste-l si spune-i ca in curand vei pleca din camera.
Doar alaptand va adormi cel mic – Aceasta pare a fi singura solutie pentru a calma durerile de colici, dar nu va dura mult pana cand isi va face un obicei din aceasta gustare nocturna. Intr-un final, pediatrul te va sfatui sa-l pui pe cel mic in patut cand inca este treaz, dar sa il verifici la fiecare trei minute pana cand adoarme complet.
In realitate, mai mult de 90% dintre bebelusii cu varsta de peste sase luni pot dormi intreaga noapte fara sa aiba nevoie de o gustare, dupa cum sustin specialistii. Odata ce obtii start-ul de la medicul pediatru, poti incepe sa reduci treptat mesele din timpul noptii.
Daca bea mai multe biberoane, poti elimina pe rand cate un biberon la fiecare patru zile. O alta metoda poate fi scaderea cantitatii de lapte pe care i-o pregatesti la o masa. Cand va realiza ca laptele nu mai face parte din meniu, va inceta sa il mai ceara.
Daca de fiecare data cand cel mic va suspina, tu te vei prezenta langa el, il vei invata sa fie dependent de prezenta ta pentru a reusi sa adoarma la loc. Este greu sa il lasi sa se fastaceasca minute intregi gandindu-te ca se va trezi si fratele mai mare. Daca se intampla asa, este bine sa il ajuti pe cel mare sa adoarma la loc, deoarece acesta nu va avea nevoie de prea mult ajutor din partea ta pentru a adormi.
Programul de somn
Iata o idee de rutina potrivita pentru cel mic. De cat somn are nevoie pe noapte? Afla de mai jos:
1 saptamana – 8 ore. Bebelusii dorm intre 16-18 ore pe zi. Jumatate din acest program se intampla noaptea.
6 saptamani – 8,5 ore. Somnul de noapte incepe sa se stabilizeze.
3 luni – 9 ore. Vei observa ca rutina incepe sa se zareasca la orizont.
6 luni – 10 ore. Aceasta este vremea potrivita pentru inceperea antrenamentului de somn.
9 luni – 11 ore. Daca are nevoie, invata-l din nou cum sa adoarma.
12 luni – 12 ore. Inca nu doarme? Cere sfatul medicului pediatru.