Ofera-i unui copil prea multa libertate si s-ar putea sa o foloseasca intr-un mod gresit. Ofera-i prea putina libertate si s-ar putea sa creasca prea dependent de tine. Poate fi dificil sa gasesti un echilibru perfect, care sa transforme micutul tau intr-un copil independent, apoi intr-un scolar sociabil, apoi intr-un adolescent independent, dar apropiat de parinti. Sa urmarim sfaturile colegilor de la nou-nascuti.ro ca sa avem copii independenti.
Vrei ca prescolarul tau sa devina independent, sa poata lua propriile decizii, dar daca ii dai prea multa libertate, acest lucru il poate dezorienta, iar el poate sa ia deciziile gresite. Pe de alta parte, orice parinte este tentat sa foloseasca propria experienta de viata pentru a lua deciziile potrivite in locul copilului sau. Poate ca acest lucru este intr-adevar spre binele copilului, dar pe termen lung, nu ii poate fi benefic. In primul rand, el nu va sti cum sa cantareasca o situatie pentru a lua o decizie si va deveni dependent de parinti. In al doilea rand, va deveni un rebel si va incepe sa-ti faca in ciuda pentru toti anii in care a facut numai ce ai decis tu.
Daca vrei ca micutul tau sa fie independent exact atat cat trebuie,trebuie sa creezi un echilibru perfect. Nu este usor, insa peste cativa ani iti vei da seama ca a meritat tot efortul.
Va trebui sa incepi devreme si cu pasi mici. Un copil de trei sau patru anisori nu are ce decizii sa ia singur, in afara, poate, de ceea ce mananca si hainele cu care se imbraca. Las-l sa hotarasca el aceste lucruri, macar din cand in cand. Daca ia o decizie complet gresita explica-i de ce a gresit. De exemplu nu se poate imbraca cu fustita rosie pentru ca afara ploua si e frig, dar are de ales intre perechile de pantalonasi. Cu timpul va intelege ca deciziile ii sunt conditionate de anumiti factori externi.
De fiecare data cand faci ceva pentru copil, fa-o incet asa incat el sa te poata urmari si sa invete de la tine. Daca il ajuti sa se incalte, arat-i cum ii alegi sosetutele, de unde le iei, intoarce-le pe dos si pe fata ca sa vada care este partea corecta, pune pantofiorii unul langa altul ca sa vada diferenta intre stangul si dreptul, leaga-i sireturile incet ca sa te poata urmari. La urmatoarea iesire lasa-l pe el sa incalte sosetutele singur, iar tu ajuta-l numai cu pantofii.
Oricat de tentant ar fi sa-i sari micutului in ajutor de fiecare data, va trebui sa te abtii cat de mult poti. Cel mic poate ca incearca deja sa-si lege singur sireturile, cu miscari lente si stangace. Stii ca tu ai putea sa o faci mult mai repde decat el si esti nerabdatoare sa ii sari in ajutor. Din cand in cand va trebui sa te abtii si sa il privesti rabdatoare, intervenind numai atunci cand vezi ca devine frustrat. Daca nu reuseste, arata-i ce a gresit si roaga-l sa incerce din nou. Daca nici acum nu iese nimic, lauda-l pentru efort si aminteste-i ca si maine e o zi.
Dupa ce atatia ani ai facut unele lucruri in locul micutului tau, acum iti va fi greu sa stai deoparte, insa va trebui sa-ti amintesti tot timpul ca drumul catre independenta este unul greu si ca trebuie sa-l parcurga in mare parte singur. Dar nu in totalitate singur. Chiar daca micutul este capabil sa se descurce in multe situatii, tu trebuie sa fii permanent undeva in spatele lui, pentru a urmari daca face ceea ce trebuie atunci cand trebuie. Totusi, nu-i da impresia ca-l controlezi si nu-l intrerupe pentru a-l corecta. Mai intelept este sa-i mai explici o data, dupa ce termina, cum se face corect lucrul respectiv. Cu cat face mai multe lucruri singur, cu atat copilul tau va fi mai sigur pe el si mai dornic sa incerce noi si noi actiuni, de unul singur.