Alaptarea – accesorii utile

tampoaneLaptele matern contine substante nutritive si anticorpi care dezvolta imunitatea nou-nascutului, fiind mult mai usor de digerat fata de formulele de lapte. Mamele care alapteaza ard mai repede caloriile şi pierd surplusul de kilograme acumulate in timpul sarcinii intr-un timp mai scurt.

Desi alaptarea are multe avantaje atat pentru mama cat si pentru copil, creand o legatura unica intre mama si bebelus, exista cateva impedimente care pot creea disconfort fizic mamei si anume angorjarea sanilor, crapaturi si rani la nivelul mameloanelor.

Pozitia inconfortabila si atasarea incorecta a copilului la san este de cele mai multe ori cauza mameloanelor iritate. De preferat este ca mama si copilul sa se simta confortabil, astfel incat acesta sa se ataseze singur de sanul mamei, sa deschida larg gurita si sa acopere atat mamelonul cat si zona din jurul acestuia. Astfel mamelonul este protejat in interiorul guritei copilului. Buzelele copilului trebuie sa fie arcuite in afara, varful nasului si barbia pot atinge sanul in timpul alaptarii.

Sfaturi pentru evitarea iritarea mameloanelor
· Verificati pozitia si modalitatea in care copilul prinde sanul. Schimbarea pozitiei va poate ajuta in procesul alaptarii.
· Hranirea frecventa. Un bebelus are nevoie sa se hraneasca de 8 -12 ori in 24 de ore.
Astfel sanul nu va fi prea plin si bebelusul il va putea prinde cu usurinta.
· Incepeti cu sanul iritat si dupa ce laptele incepe sa curga mutati-l la celalalt san, astfel
sanul iritat nu va fi folosit prea mult timp dar nici nu se va incarca de lapte.
· Asigurati-va ca sutienul nu creaza presiune asupra sanului.
· Evitati tamploanele pentru san cu suportul din plastic deoarece acestea mentin mamelonul umed. Aplicati pe mamelon putin lapte dupa fiecare alaptare astfel facilitati vindecare acestuia.
· Evitati spalarea cu sapun a mamelonului doarece se pot usca. E bine de evitat creme care trebuiesc curatate inainte de alaptare deoarece frecarea poate irita mamelonul.
· Aplicarea unei creme sau a unui unguent natural cum ar fi lanolina care nu trebuie indepartat in procesul alaptarii este tratamentul ideal in cazul mameloanelor iritate. Astfel acestea actioneaza ca o bariera protejand mamelonul de umiditate, pielea devenind sanatoasa, supla si moale. Vindecarea se realizaeaza mult mai usor evitand formarea crustelor.

Image 2207Puteti opta pentru Lansinoh HPA Lanolina care este un produs 100 % natural, sigur si hipoalergenic, continand singura lanolina care a primit aprobarea British Allergy Foundation Seal. Nu contine parabeni, conservanti, produse chimice, antioxidanti, sau aditivi, nu are gust, culoare sau miros. Nu trebuie sa indepartati lanolina de pe mamelon in timpul alaptarii fiind sigura pentru copil.
– Cu mainile curate puneti pe un deget o mica cantitate de lanolina – cat un bob de mazare, tineti-o putin intre degete si apoi aplicati cu grija pe tot mamelonul
– aplicati lanolina dupa fiecare alaptare sau mai des daca este cazul
– curatati sanul la dus cu apa calduta, nu folositi sapun sau geluri de dus pentru ca pot usca mamelonul

Imagine 4Pentru a evita afectarea saniilor in procesul alaptarii si pentru ca acest proces natural de hranire a bebelusului sa decurga in conditii optime, mamele trebuie sa foloseasca anumite accesorii utile. Un accesoriu important sunt tampoanele pentru san.

In primele luni de alaptare marea majoritate a mamelor se confrunta cu scurgeri de lapte, care desi sunt normale dau senzatia de umed creand disconfortul mamei. Reflexul de curgere a laptelui este initiat de suptul copilului. Dar exista situatii in care mama poate observa ca sanii incep sa curga fara ca bebelusul sa fie alaptat, atunci cand mama se gandeste la alaptat, cand aude plansul bebelusului sau cand sanii sunt plini si pregatiti pentru alaptare. Pentru a evita schimbarea frecventa a hainelor se pot folosi tampoane pentru san.

Tampoanele pentru san se aseaza direct pe mamelon, fixate de obicei cu sutienul si/sau cu ajutorul unei benzi adezive, si au rolul de a nu lasa laptele sa ajunga la haine. Ele pot sa fie de mai multe timpuri in functie de materialele folosite si de perioada utilizarii.
Cele doua mari clasificari ale tampoanelor de san sunt tampoane de unica folosinta sau tampoane refolosibile (lavabile).

Tampoane de san de unica folosinta
Sunt practice doarece se arunca daca s-au udat. Pot fi o alegere mai scumpa (pe termen lung) fata de cele refolosibile, dar nu trebuiesc spalate dupa fiecare utilizare mai ales ca in primele luni trebuiesc schimbate de multe ori pe zi, unele sunt foarte subtiri si confortabile.

las

 

Tampoanele pentru san de unica folosinta Lansinoh sunt ultra-subtiri si ultra-absorbante, contind un polimer special, care transforma lichidul in gel, pastrandu-l in interiorul tamponului, astfel pielea se mentine uscata. Tampoanele au un contur subtire ultra-absorbant care previne scurgerile nedorite. Se potrivesc pentru orice forma de san, fara a fi observate sub haine. Sunt igienice, fiind ambalate individual. Stratul exterior este impermeabil, pastrand hainele curate, stratul interior conceput in forma de fagure este moale si respirabil pentru confort maxim. Datorita celor 2 benzi autoadezive tamponul se fixeaza cu usurinta.

 

Tampoane de san refolosibile

Pentru ca pot fi folosite de mai multe ori, pretul total este mai mic comparativ cu folosirea tampoanelor de unica folosinta. Dezavantajele acestora pot fi grosimea lor mai mare, ceea ce le face mai putin discrete, si disconfortul de a avea in permanenta grija sa ai tampoate curate si uscate la indemana.

Deoarece caracteristicile tampoanelor difera mult de la un producator la altul trebuie sa fiti foarte atente cand alegeti tampoanele pentru san. In alegerea tampoanelor pentru san este bine sa tineti cont de urmatoarele aspecte pe care trebuie sa le aiba un tampon:

· Sa lase pielea sa respire
· Sa nu se lipeasca de san
· Sa nu curga pe langa el
· Sa fie discret, cat mai putin vizibil
· Sa nu contina suportul din plastic deoarece acestea mentin mamelonul umed.

Una dintre cele mai bune metode de a gasi un model de tampon pentru san potrivit este sa incerci mai multe tipuri. Alte mamici pot recomanda din experienta lor personala un anumit tip de tampoane, dar singurul mod de a vedea ce fel de model, forma, textura ti se potriveste tie, este sa incerci si sa alegi acele tampoane care nu te deranjeaza in nici un fel.

Sfaturi utile pentru folosirea tampoanele de san

· Nu sta cu tamponul umed sau ud. Un tampon ud favorizeaza aparitia si extinderea bacteriilor si infectiilor. Daca ai probleme cu mameloane (iritatii de la alaptat), atunci tampoanele trebuiesc schimbate mai des decat in mod normal
· Cu cat sunt mai mari (mai late), cu atat vor fi mai discrete
· Evita tampoanele de san cu un strat de plastic sau alte materiale ce nu permit pielii sa respire
· In cazul tampoanelor refolosibile, spala-le cu grija si tine cont ca detergentul poate sa irite mamelonul si pielea sensibila din jurul acestuia.

Cu toate ca sunt practice, este foarte important pentru sanatatea si igiena sanilor ca acestia sa nu stea uzi si ca pielea sa poata respira. De aceea, folosirea unui tampon pentru san ar trebui folosita doar atunci cand este intr-adevar nevoie de el.

www.9lunishop.ro/lansinoh

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare