[imagebrowser id=1507]Alaptarea reprezinta cel mai frumos cadou pe care i-l poti face bebelusului tau, inca din primele clipe de viata. Chiar si asa, pot exista situatii in care femeile sa ajunga sa creada ca nu au suficient lapte matern pentru a-si hrani bebelusii.
Chiar daca alaptarea aduce o serie intreaga de necunoscute, in realitate nevoile nutritionale ale bebelusului pot fi satisfacute, parerea potrivit careia pot exista femei care sa nu aiba suficient lapte matern fiind falsa.
Inca din clipe de viata, bebelusul va trebui lasat sa suga atata lapte cat isi va dori. Chiar daca mamicile isi doresc sa ii faca un anumit program de masa, corelat cu cel de somn, in realitate acest lucru constituie un factor defavorizator al cresterii cantitatii de lapte. In primele saptamani de viata este bine ca bebelusul sa fie lasat sa manance atata lapte cat isi va dori, sa nu se respecte un anumit program regulat de masa, intrucat doar in acest mod cantitatea de lapte matern va putea creste. Cu alte cuvinte, chiar daca bebelusul isi va dori sa manance chiar si de 10-11 ori pe zi, nu va trebui sa il refuzati, in acest mod oferta de lapte produsa de catre mama putand a fi adaptata cererii bebelusului.
In acelasi timp, mama nu va trebui sa ramana indiferenta si sa isi trezeasca bebelusul atunci cand acesta doarme intrucat doar asa se va putea mari cantitatea de lapte matern.
De asemenea, in primele luni de viata ale bebelusului, mama nu va trebui sa fie atat de stricta intrucat puiul sau trece prin niste pusee extraordinare de crestere si dezvoltare, avand nevoi diferite de la saptamana la saptamana. La fel cum este posibil ca si cantitatea de lapte ceruta in timpul unei zile de vara sa fie mai mare decat cantitatatea de lapte ceruta iarna, acest lucru datorandu-se nevoii de hidratare.
Alaptarea inseamna si o mare responsabilitate, asa ca mama va trebui sa aiba grija la alimentatie. In functie de dieta zilnica, cantitatea de lapte matern va creste sau se va putea diminua.