Alaptarea nou-nascutului inca din primele sale clipe de viata este cel mai pretios dar pe care i-l poate oferi mama, fiind totodata considerat si un adevarat vaccin in lupta cu cele mai grave afectiuni care i-ar putea pune viata intr-un real pericol.
An de an, tot mai multe tari adopta o serie larga de politici nationale de incurajare a alaptarii, in defavoarea hranirii nou-nascutului cu lapte praf. Beneficiile alaptarii sunt destul de cunoscute. Pe langa faptul ca laptele matern reprezinta cea mai importanta sursa de hrana pentru buna sa crestere si dezvoltare, acesta il ajuta pe nou-nascut sa fie ferit de riscurile imbolnavirii cu afectiuni grave, intarindu-i destul de mult sistemul imunitar.
Pneumonia este una dintre cele mai raspandite afectiuni care doboara anual peste un milion de copii. Studiile arata faptul ca prin alaptare orice nou-nascut poate fi ferit de riscurile acestei boli.
Iata o parte dintre avantajele alaptarii nou-nascutului inca din primele zile dupa nastere:
- Laptele matern este bogat in vitamine, minerale, proteine, fiind considerata o masa extrem de hranitoare;
- Igiena este un alt factor determinant atunci cand ne gandim la alaptare, laptele matern nu intra in contact cu obiectele casnice;
- intareste imunitatea organismului plapand al nou-nascutului, ferindu-l de imbolnaviri;
- este cea mai ieftina sursa de hrana – chiar daca pare surprinzator, alaptarea este o sursa de hrana care nu te costa nimic, comparativ cu preturile ridicate ale laptelui formula;
- este un vaccin natural – prin alaptare copilul este imunizat impotriva celor mai periculoase afectiuni;
- intareste legatura dintre mama si copil prin cresterea atasamentului dintre cei doi;
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de minim sase luni, incurajand proaspetele mamici sa continue alaptarea pana la varsta de doi anisori sau chiar mai mult. Expertii au ajuns la aceasta concluzie fiind constienti de beneficiile si avantajele laptelui matern.